Понад 12 мільйонів українців страждають від підвищення артеріального тиску

Артеріальний тиск (далі -АТ) – це сила, з якою кров тисне на судинні стінки. Більш правильна назва — кров’яний тиск, оскільки кров тисне і на артеріальні, так і на венозні судини.

 

Саме тиск являється одним з основних параметрів, що характеризують стан серцево-судинної системи.

Систолічний артеріальний тиск (верхній) відповідає тиску під час скорочення серця (систоли), діастолічний артеріальний тиск – в момент розслаблення серця (діастола).

Надмірно підвишений АТ спочатку впливає на кровоносні судини, роблячи їх стінки більш жорсткими та товстими. 

Високий тиск без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору, проблем із потенцією, пам’яттю, а також до передчасного старіння і зменшення тривалості життя.

Раніше вважалось, що з віком артеріальний тиск може бути вищим і це можна розглядати як норму, так званий «робочий тиск». Дане твердження є хибним. Принцип простий – хто має підвищення артеріального тиску живе менше, і чим більше значення підвищення, тим більше ризик виникнення інфарктів, інсультів, аритмій тощо.

Відповідно до рекомендацій європейського товариства кардіологів оптимальним рівнем АТ вважається 120/80 мм.рт.ст, нормальним від 120/80 до 129/84.

Показники від 130-139/85-80 вважаються крайніми нормальними, вище – гіпертонія.

Для простоти розуміння варто запам’ятати, що значення артеріального тиску більше 140/90 мм.рт.ст. для всіх людей, і більше 130/80 мм.рт.ст. для хворих на діабет – це проблема, яка потребує лікарського втручання. 

Симптомами високого тиску можуть бути запаморочення або різкий головний біль, задишка, потемніння в очах, прискорене серцебиття, шум у вухах, нудота, блювання, почервоніння грудей та обличчя.

Якщо в ході моніторингу свого тиску ви отримуватиме завищені показники, то вам обов’язко потрібно буде звернутися до лікаря.

Пацієнт разом з лікарем зможе оцінити коливання АТ та визначитись з необхідністю корекції подальшої терапії.

Основними завданнями та правилами для пацієнта лікарі визначають: корекцію ваги тіла, відмову від паління, обмеження вживання алкоголю, дієту та рекомендовані фізичні навантаження.

Пам’ятайте, що світовий досвід останніх десятиліть показує, що завдяки лише самому контролю над АТ, вдалося знизити випадки інфаркту міокарда у людей, схильних до серцево-судинних захворювань, на 20 відс., а інсульту – на 50 відсотків.

Відправ другу:
Залишіть коментар