Хабар в 1 млн доларів: подробиці затримання Міністра Гримчака та його шурина (ВІДЕО)


Гримчака та його спільника затримали під час отримання першої частини хабаря в розмірі 480 тисяч доларів.

Увечері середи, 14 серпня,

Заступника міністра та його помічника затримали на отриманні хабара в майже пів мільйона доларів
правоохоронці затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака та його спільника, в якого знайшли візитки “помічника заступника міністра”.

ТСН.ua зібрав інформацію, що відомо про цю гучну справу.

Як і за що затримали

Це була спільна операція НАБУ, СБУ та Генпрокуратури.

“Детективи НАБУ спільно з представниками Управління спеціальних розслідувань ГПУ та СБУ, за процесуального керівництва прокурорів відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії ГПУ викрили та затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, а також його помічника за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.190 ККУ”, – повідомили в НАБУ.

Частина 4 статті 190 Кримінального кодексу України передбачає покарання за шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою. Воно карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Гримчака та його спільника затримали під час отримання першої частини хабаря в розмірі 480 тис. доларів США.

“Вказані особи нібито за здійснення ними впливу на прийняття рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави, вимагали від представника юридичної особи неправомірну вигоду в загальному розмірі 1,1 млн дол. США. Під час одержання частини коштів у розмірі 480 тис. дол. США. вони були затримані “на гарячому”, – ідеться в повідомленні НАБУ.

Кримінальне провадження розслідує спільна слідча група у складі представників НАБУ, СБУ та УСР ГПУ.

Генпрокурор Юрій Луценко уточнив, що справа стосується хабаря за вплив на суд та Мінкультури.

“ГПУ та слідчі СБУ і НАБУ затримали за шахрайське заволодіння понад 1 млн дол. мого колишнього помічника і депутата Ю. Гримчака. НСРД свідчить, що він та його помічники вимагали кошти за вплив на рішення судів та чиновників Мінкультури для прийняття замовлених рішень. Соромно за нього. Але це наочно показує, що в ГПУ – закон один для всіх”, – написав Луценко у Facebook.

ЗМІ, зокрема, “24 канал”, повідомили, що за отриманий хабар Гримчак ніби мав вирішити питання з дозволами для забудови в Міністерстві культури.

Гримчака затримали близько 21:40, коли він пішов до магазину на Подолі в столиці. Про це повідомила його дружина Юлія, передає “Радіо Свобода”.

Правоохоронці провели обшук у квартирі Гримчака. Згодом Гримчака допитали у ГПУ – усі звинувачення він заперечував. У його кабінеті в міністерстві знайшли докази злочину, передає “24 канал”.

Генпрокурор та колега затриманого на хабарі Гримчака розповіли, в чому саме його підозрюють
Заступника міністра та його помічника затримали на отриманні хабара в майже пів мільйона доларів
Адвокат Фелікс Кашарський повідомив, що Гримчака затримали за підозрою в шахрайстві. Нині посадовець перебуває “на Борисоглібській” (ймовірно, в управлінні спеціальних розслідувань Генпрокуратури на вулиці Борисоглібський в Києві).

Дружина Гримчака Юлія називає кримінальне провадження політичним замовленням. Вона також повідомила, що другий затриманий – її брат. Як зазначає “24 канал”, його ім’я – Ігор Овдієнко. Шурина Гримчака затримали на проспекті Перемоги в Києві, поблизу метро “Нивки”. Під час затримання йому стало зле – “швидка” діагностувала в нього високий тиск – 230/170. Адвокат Овдієнка додав, що у його підзахисного цукровий діабет та ІІ група інвалідності. Саме в авто Range Rover, у якому перебував Овдієнко, правоохоронці знайшли 480 тис. доларів.


Справа не стосується роботи МінТОТ

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України повідомили, що справа із затриманням та хабарем не стосується діяльності їхнього відомства. А посади помічника заступника міністра в них узагалі немає.

“Затримання Юрія Гримчака не стосується діяльності міністерства і не пов’язане з виконанням ним посадових обов’язків як заступника міністра. Більше того, повідомлення в ЗМІ щодо затримання “помічника заступника міністра” також не є коректним, оскільки у штатному розписі міністерства немає посади “помічник заступника міністра”. Згадана в ЗМІ особа не є працівником МТОТ”, – повідомила пресслужба МінТОТ у Facebook.

Колега Гримчака, також заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука обурився додав, що в затриманого разом з Гримчаком чоловіка знайшли візитки “помічника заступника міністра”.

“Допомогав і буду надалі допомогати правоохоронним органам! Але, друзі, так не можна! Знайшли у дядька візитки з написом “помічник заступника міністра” й одразу подали інформацію “затримали помічника заступника міністра”. На підставі візиток! А якби він надрукував собі візитки “помічник Папи Римського”? А “візитки Яроша” там не було?! Можу вам надати ще одного “перчика”, який спочатку використовував логотипи та символіку нашого міністерства. Після пендюля став використовувати гербову печатку неіснуючої юридичної особи! Невже ви (фахівці!) не знаєте, що такі дії – тривіальний шлях пройдисвітів і аферистів, аби підняти власну вагу перед “лохами”?! Ну, не можна так незграбно подавати інформацію”, – зазначив Тука.

Хто такий Гримчак

53-річний Гримчак родом з Донецька. У велику політику потрапив завдяки партійним знайомствам. І Гримчак, і Юрій Луценко (нині генпрокурор) були в Соцпартії. 2002 року Луценко став нардепом і забрав Гримчака своїм помічником-консультантом.

У 2005-2006 роках Гримчак був заступником голови Донецької облдержадміністрації Вадима Чупруна.

Право на владу

2007-го Гримчак сам став народним депутатом – від блоку “Наша Україна – Народна самооборона”. У парламенті очолював підкомітет з питань депутатської етики комітету з питань регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності Верховної Ради.

2012 року балотувався до парламенту вже від “Батьківщини”, але не пройшов.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Гримчак працює від жовтня 2016-го. Спочатку пів року був радником міністра, а від березня 2017-го – заступником міністра.

У листопаді 2018 року Російська Федерація включила Гримчака до списку санкцій.

Джерело: ТСН

Відправ другу:
Залишіть коментар