Вітрянка - найкумедніша хвороба дитинства та непроханий гість для дорослих

Вітряна віспа або вітрянка – це вірусне захворювання, що супроводжується ураженням шкіри і слизових оболонок у вигляді папульозно-везикулярного висипу та вираженою інтоксикацією всього організму.

Вітряну віспу викликає ДНК-геномний вірус Varicella Zoster, який відноситься до вірусу герпесу людини третього типу.

Джерелом інфекції при вітряній віспі є хворий, який стає небезпечним для оточуючих з кінця інкубаційного періоду (за 6-7 годин до появи висипу) і аж до 5-ої доби з моменту появи останніх елементів висипу.

Заразитися можна, перебуваючи з хворою людиною в одній кімнаті або безпосередньо з ним розмовляючи. Можлива трансплацентарний передача вірусу від матері плоду.

Зазвичай люди хворіють на цей недуг у дитинстві. У цей період хвороба протікає легше ніж у старшому віці, коли вона стає дійсно небезпечною. Дорослим, які не перехворіли вітрянкою потрібно зробити щеплення від хвороби.

Максимальне число перехворівших припадає на вікову групу 2-4 років. Загалом дошкільнята становлять близько 80% захворілих.

Ознаки вітрянки починають проявлятися гостро. Швидко розвиваються симптоми інтоксикації, вираженість яких залежить від тяжкості перебігу захворювання.

Симптоми вітрянки:
– висипання на шкірі у вигляді везикул і папул;
– висип супроводжується свербінням;
– нові висипання з’являються протягом декількох днів;
– висипання на шкірі розташовані безладно;
– висипання локалізуються на волосистій частині голови, обличчі, шиї, тулубі та кінцівках (виняток долоні і підошва), слизових оболонках;
– підвищення температури.

Висип проявляється бульбашками наповненими прозорим вмістом, яке іноді може ставати каламутним, гнійним, геморагічним. З моменту появи висипу до освіти кірочок проходить 2-3 дні.

У переважній більшості вітрянка протікає не важко, проте можливий розвиток важких форм:

– геморагічної;
– гангренозної;
– бульозної.

При появі симптомів вітрянки терміново викликайте лікаря. Консультація інфекціоніста і педіатра допоможе встановити точний діагноз, вчасно провести лікувальні заходи і уникнути розвитку неприємних наслідків і ускладнень.

Варто додати, що лабораторна діагностика допоможе встановити точність діагнозу. У провідній закарпатській лабораторії “Astra-Dia”використовують тільки найкраще обладнання світових брендів. Найбільша в Закарпатті мережа відділень лабораторії забезпечить якість та оперативність проведення того чи іншого дослідження.

На вірус, яким вражена людина реагує імунна система, яка здатна для свого захисту утворювати антитіла, імуноглобуліни класу IgM – на ранній стадії та згодом IgG. Ці антитіла слугують також своєрідними маркерами перебігу захворювання.

Але на ранній стадії захворювання імуноглобулінів може бути зовсім не достатньо і лабораторний тест буде негативним. Щоб переконатися, що висипання викликанo вірусом (Varicella zoster, VZV), можна здати аналіз зішкребу з папул на виявлення самого антигену методом ПЛР.

Тести, які проводить лабораторія:

0577 ПЛР. Виявлення вірусу герпесу 3 типу, (Varicella zoster, VZV), якісне визначення. – 160 грн.

0155 Антитіла Ig M до вірусу герпесу 3 типу (Varicella zoster, VZV) – 150 грн.

0641 Антитіла Ig G до вірусу герпесу 3 типу (Varicella zoster, VZV) – 150 грн.

Стандартне лікування при легких формах вітрянки передбачає відпочинок, пиття і ретельну гігієну хворого. Ранки не можна чіпати і, тим більше, розчісувати. Це може привести до додаткового інфікування і загрожує утворенням рубців на шкірі.

Варто додати, що традиційне змазування ранок зеленкою – марне та немає жодного сенсу. Це пережиток рядянських часів.

Будьте здорові і ніколи не хворійте!

Контакти лабораторії Астра-Діа для консультацій – (0312)-64-46-75, 067-312-66-69, 050-338-17-48.

Відправ другу:
Залишіть коментар