Гепатити - шляхи передавання, профілактика та діагностика

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця.

Заразитися на вірусний гепатит А можна від хворої людини, через забруднену фекаліями воду, їжу тощо.  Гепатит А має переважно гострий перебіг.

Вірусний гепатит D розвивається тільки за наявності вірусу гепатиту В. Тобто інфікування може відбутися одночасно двома вірусами гепатиту В і D або хворі, які колись перехворіли на вірусний гепатит В, можуть захворіти на вірусний гепатит D.

Вірус гепатиту Е поширюється подібно вірусу гепатиту А.

Проте саме гепатити B і C — два основних типи з п’яти різних інфекцій гепатиту — є причиною 96% всіх випадків смерті від гепатиту. Близько 325 млн людей у світі живуть з хронічною інфекцією, спричиненою вірусом гепатиту B або вірусом гепатиту C.

Віруси гепатиту В та С атакують печінку. Хвороба має гострий чи хронічний перебіг. Якщо інфекція набуває хронічного перебігу, існує великий ризик смерті від цирозу чи раку печінки.

Ви можете захистити себе від гепатиту B за допомогою вакцинації, що формує імунітет у середньому на 20–30 років, а інколи — пожиттєво.

Вакцини проти гепатиту C не існує, тому профілактика інфекції гепатиту C залежить від безпечних медичних та інших маніпуляцій, що пов’язані з контактом із кров’ю.

Ознаки поганої роботи печінки:

втрата апетиту;
біль у животі, відчуття розпирання, особливо в правому підребер’ї;
нудота, блювання, діарея;
кал світлого кольору, неперетравлені рештки їжі;
сеча кольору темного міцного чаю;
пожовтіння склери очей;
пожовтіння шкіри;
свербіж шкіри;
слабкість, відчуття постійної втоми.

Якщо ви запідозрили у себе гепатит або у вас був контакт з кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, зверніться до сімейного лікаря за місцем проживання.

Ваш лікар призначить вам відповідні дослідження біоматеріалу, щоб встановити причини проблеми, що виникнула.

Також, одним з важливим показників функціонування печінки є дослідження на печінкові проби, що вкаже лікарю на можливі відхилення в роботі вашої печінки.

Здійснити дослідження на гепатити та печінкові проби можна у провідній закарпатській лабораторії «Астра-Діа».

На даний час мережа «Астра Діа» має в наявності 4 лабораторні центри та 32 пункти забору матеріалу на території Закарпатської області.

Контакти лабораторії для консультацій – (0312)-64-46-75067-312-66-69050-338-17-48.

Відправ другу:
Залишіть коментар