Міністр МЗС України Кулеба прокоментував чутки про створення "угорського" району

Нещодавно Міністерство розвитку громад та територій України оприлюднило нові проєкти районування українських областей.

Наприклад, на Закарпатті таких укрупнених районів буде 5 (раніше було 13). Після новини про новий територіально-адміністративний поділ Закарпатської області у мережі почали активно обговорювати імовірну здачу інтересів України на догоду офіційному Будапешту – пише 0312.

Несподіванкою і для громадськості, і для експертного середовища стала поява Берегівського району, про створення якого раніше не йшлося. Зокрема, критики такого кроку говорили про те, що створенням такої адміністративної одиниці українська влада йде на перші поступки Угорщині.

Сьогодні ж міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у себе на сторінці в соцмережі розмістив пост про “три фейки і три правди” про Берегівський район Закарпатської області.

Найперше, Кулеба спростував фейк про те, що “Україна створює Берегівський район на догоду інтересам Угорщини”:

– Берегівський район вже давно і щасливо існує і має право продовжити своє існування. Наразі йдеться лише про приєднання до нього Виноградівського району в межах реформи. Рішення про приєднання цього району ухвалювало не МЗС, однак ми підтримуємо адміністративно-територіальну реформу, що є дійсно європейською і прогресивною, – заявив міністр.

Прокоментував Кулеба і звинувачення в тому, що під час візиту в Будапешт взяв зобов’язання створити Берегівський район:

– Жодні такі зобов’язання під час мого візиту до Будапешта я не брав. МЗС виступає за захист прав осіб, які належать до національних меншин, але не веде жодних перемовин з жодною країною щодо створення «національних» районів чи округів. Такі перемовини суперечили би Конституції, законодавству та національним інтересам України.

На звинувачення в тому, що дипломати злили українські інтереси у відносинах з Угорщиною, Кулеба заявив, що “дипломати працюють над нормалізацією відносин з Угорщиною, тому що це відповідає стратегічним інтересам України, зокрема інтересам нашої євроантлантичної інтеграції, та Центральної Європи загалом. Ми в МЗС шукаємо компроміси в українсько-угорських відносинах, проте ніколи не зрадимо наші інтереси, не перейдемо «червоні лінії», які би шкодили суверенітету та територіальній цілісності України. До речі, на одній з них ми твердо стоїмо, і я про це неодноразово говорив публічно: ми відхиляємо вимоги додатково змінювати закон про освіту”.

Міністр також додав:

– Моя принципова позиція і офіційна позиція МЗС для всіх, хто, не шкодуючи метафор, розганяє фейки: жодна іноземна держава не має права диктувати Україні у який спосіб організовувати громади, райони чи області. Для нас абсолютно неприйнятними є будь-які втручання іноземної держави у внутрішні справи України.

Відправ другу:
Залишіть коментар