Автовиробники України закликали Парламент та Уряд підтримати проекти про електромобільну галузь

Представники найбільших вітчизняних автовиробників разом із галузевими об’єднаннями звернулися до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та голів профільних комітетів ВРУ із проханням підтримати прийняття законопроектів №3476 та №3477, спрямованих на стимулювання розвитку електромобільної галузі України.

Лист-звернення спрямували колективно Гендиректор ПрАТ «Єврокар» Ігор Царенко, Президент-Голова правління ПрАТ «Концерн-Електрон» Юрій Бубес, Гендиректор ПАТ «АК «Богдан Моторс» Віталій Старосуд, Голова правління ПрАТ «ЗАЗ» Микола Євдокименко, голова Федерації роботодавців автомобільної галузі України Олег Боярин та виконавчий директор Асоціації «Укравтопром» Юхим Хазан. У ньому йдеться про необхідність прийняти зареєстровані нещодавно законопроекти №3476 та №3477, ініціатором яких є депутат від групи «Довіра» Роберт Горват.

Так, автори звернення зазначають, що на сьогоднішній день світові тенденції автопрому почали переміщуватися в сторону автомобілів на електротязі і відмови від автомобілів із двигунами внутрішнього згорання:

«Для того, щоб Україна стала частиною нового формуючого ринку, необхідно створити умови для розвитку електротяги і всього, що з нею зв`язано. І однією із таких умов могли б стати привабливі законодавчі умови. Більш того, у разі їх прийняття, наша країна може стати основною площадкою для виробництва електромобілів, комплектуючих, батарей та зарядних пристроїв до них для постачання на великий європейський ринок», – пояснюють автори звернення, водночас заявляючи, що вітчизняні підприємства, виробники трамваїв, автобусів, тролейбусів, автомобілів, підтримують прийняття у першому читанні законопроектів №3476 та №3477.

У проектах, зокрема, пропонується запровадити ряд податкових та митних пільг для галузі електротранспорту, ринку літій-іонних батарей та комплектуючих до них. За прогнозами, такі кроки дозволять стимулювати розвиток автомобілебудівної галузі України, створять умови для приходу зовнішніх інвесторів і не лише. Співавтор та ініціатор законопроектів Роберт Горват стверджує, що ці законодавчі зміни дадуть повне перезавантаження автомобільній галузі України:

«Той факт, що самі автовиробники та галузеві об’єднання звертаються до прем’єр-міністра та керівників профільних комітетів ВРУ із проханням підтримати прийняття цих проектів, дає чіткий сигнал – ми рухаємось у правильному напрямку. Як вірно зазначають автори звернення, Україна має шанс стати виробничим майданчиком глобальних автоконцернів і розвивати національний автопром разом з ними. Для цього у нас є всі умови: вигідне логістичне розташування, виробничі потужності, першокласні кваліфіковані фахівці. Не вистачає лише правильного законодавчого поля. І це питання ми збираємось вирішити вже найближчим часом завдяки проектам №3476 та №3477», – пояснює Роберт Горват.

Нагадаємо, пільгове оподаткування імпорту електрокарів, запроваджене протягом минулих років, уже збільшило кількість ввезених автомобілів на електротязі з 1706 од. у 2016 році до 3210 од. у 2017 році і до 5557 од. у 2018 році. У 2019 році в Україні було зареєстровано 7542 автотранспортних засобів на електротязі. Нині в Україні існує достатній промисловий потенціал для виробництва електричного автотранспорту: п‘ять автобусних заводів, один завод вантажних автомобілів, наявні потужності по виробництву близько 300 тисяч легкових автомобілів на трьох заводах. Вже налагоджено серійне виробництво трамваїв та тролейбусів.

Відправ другу:
Залишіть коментар