Повінь на західній Україні знищує дороги, мости і будинки, є загиблі: що відбувається на Закарпатті

У західних регіонах України третю добу триває повінь, яку спричинили значні опади.

За цей час вже загинули три людини, понад 400 осіб евакуювали, знищені сотні доріг і мостів, а для доставки ліків, їжі та води населенню залучили військову авіацію. 24 червня на захід країни вирушив прем’єр-міністр Денис Шмигаль з керівництвом Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної гвардії. Що нині відбувається у регіоні, дізнавалося Суспільне.

Гірше, ніж у 2008 році

З 22 червня інтенсивні опади спричинили паводок в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській та Закарпатській областях. Унаслідок стихії вже загинуло три людини та ще одна зникла безвісти.

Як заявив прем’єр-міністр Шмигаль, ситуація у регіоні вкрай критична.

“Фактично затоплення перевершує масштаб 2008 року. Затоплена районна лікарня в місті Галич, проводиться евакуація хворих. Є певні ускладнення через те, що там є захворілі на коронавірус”, — сказав Шмигаль.

Повінь на Прикарпатті знищує дороги, мости і будинки, є загиблі. Що відбувається у регіоніМВС

За три дні випало до 70% місячної норми опадів, що спричинило потужні потоки, які на своєму шляху руйнували дамби, мости і переходи. Зокрема, Дністер розлився майже на 7 метрів.

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що з 22 червня у регіонах, які потерпають від паводків, працюють понад 1500 поліцейських, рятувальників та гвардійців, зокрема для проведення моніторингу — 110 гвардійців гірсько-патрульної роти.

Він зазначив, що вже евакуювали близько 400 осіб. Додатково до регіону направили 150 військових Нацгвардії, 4 гвинтокрили Н225 та Мі-8, військовий літак НГУ. Людям доставили 1200 кг їжі та води. Правоохоронці охороняють будинки, щоб завадити мародерству.

Повінь на Прикарпатті знищує дороги, мости і будинки, є загиблі. Що відбувається у регіоніМВС

Для моніторингу ситуації планується залучити малу авіацію — літаки Diamond Держприкордонслужби. За прогнозами ДСНС, сильні опади триватимуть ще кілька днів.

Повідомляється, що загалом зруйновано 110 кілометрів автодоріг, 1850 метрів берегоукріплень та 90 мостів у Івано-Франківській області. Пошкоджено 429,7 кілометра автодоріг і 130 мостів в Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях. Порушено транспортне сполучення із 34 населеними пунктами.

Закарпатська область

За даними ДСНС, станом на 24 червня у Рахівському районі Закарпатської області підтоплено 70 дворогосподарств. За ніч рятувальники відкачали понад 21 тисячу кубометрів води.

Залишаються підтопленими 40 га пасовищ між населеними пунктами Сокирниця та Стеблівка Хустського району. Знеструмлені села Синевирська Поляна та Свобода Міжгірського району, де внаслідок значного підняття рівня води в річці Теребля пошкоджені п’ять електричних опор. Біля села Кевелів пошкоджено 30 метрів дороги.

Повінь на західній Україні знищує дороги, мости і будинки, є загиблі. Що відбувається у регіоніДСНС

Вийшла з берегів річка Чорна Тиса у селищі Ясіня, проте, за словами рятувальників, ситуація не критична.

Повінь на західній Україні знищує дороги, мости і будинки, є загиблі. Що відбувається у регіоніДСНС

Як зазначив прем’єр-міністр після обльоту постраждалої від повені території, найскладніша ситуація спостерігається в гірських районах, де сильно пошкоджені дороги і мости, а доставка їжі, води та ліків повітряним транспортом ускладнена через погодні умови.

“Ми бачили зараз, що частина доріг затоплена і люди відрізані від цивілізації. Вода, хліб, продукти харчування, медикаменти — це основні речі, які ми сьогодні вже відправили вертольотом у Верховинський район”, — сказав Шмигаль.

25 червня збереться комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де визначать суму коштів, яку уряд спрямує на допомогу постраждалим регіонам.

Львівщина

На Львівщині підтоплені 220 житлових будинків. Також під водою опинилися під’їзні дороги та присадибні ділянки, 114 га сільськогосподарських угідь та 150 криниць, магазини, школа, ветеринарний пункт і бібліотека.

У селі Зарічне у Стрийському районі Львівської області через сильні дощі вийшла з берегів річка Турянка.

“Є небезпека, тому що течія швидка, потужна і з ніг людину збиває, якщо вона йде. Ми на плавзасобах всіх туди доставляли, зокрема й рятувальників”, — розповів представник ДСНС Віталій Бранець.

За його словами, рятувальники на човні запливали до входу в будинки та запитували мешканців, чи потрібна допомога або евакуація.

Повінь на Прикарпатті знищує дороги, мости і будинки, є загиблі. Що відбувається у регіоніДСНС

Наразі рятувальники відкачують воду з житлових будинків, розчищають дороги, прибирають повалені дерева та евакуюють за необхідності населення.

Івано-Франківщина

22 червня у Франківську за півтори години випала майже місячна норма дощу. Крім того, синоптики попереджали, що впродовж доби 23 червня на Прикарпатті очікуються грози, град і посилення шквалистого вітру до 17-22 м/с. Рівень небезпеки — третій, червоний.

24 червня у місті Галич, що на Прикарпатті, через підняття рівня води у Дністрі перекрили рух на автомобільному мосту на трасі національного значення Мукачево-Львів.

Усього за три дні на території 15 адміністративних районів області (Богородчанський, Верховинський, Галицький, Городенківський, Долинський, Калуський, Коломийський, Косівський, Надвірнянський, Рожнятівський, Снятинський, Тисменецький, Тлумацький райони, Івано-Франківська та Яремчанська міські ради) у 165 населених пунктах підтоплено 4596 житлових будинків, 6 фельдшерсько-акушерських пунктів та АТС. Повінь затопила 3200 підвалів, 3145 колодязів та 8520 присадибних ділянок. Порушено транспортне сполучення з 21 населеним пунктом Верховинського району.

Повінь на Прикарпатті знищує дороги, мости і будинки, є загиблі. Що відбувається у регіоніМВС

В Івано-Франківську затопило дитячий садок. За словами міського голови Руслана Марцінківа, це сталося всього за 15 хвилин. Він закликав місцевих жителів бути обережними.

Повінь на Прикарпатті знищує дороги, мости і будинки, є загиблі. Що відбувається у регіоні

Постраждалим мешканцям Верховинського району рятувальники відправили 2150 кг продуктів харчування (борошно, цукор, крупи, хліб) гелікоптером ДСНС “Eurocopter Н225”.

У Калуші затопило притулок для тварин “Дім Сірка”. Вода залила собачі вольєри. Щоб тварини не загинули, працівники притулку були змушені випустити їх. Всього у притулку жило приблизно 300 дорослих собак.

Повінь на Прикарпатті знищує дороги, мости і будинки, є загиблі. Що відбувається у регіоніFacebook/Дім Сірка м. Калуш
Повінь на західній Україні знищує дороги, мости і будинки, є загиблі. Що відбувається у регіоніFacebook/Дім Сірка м. Калуш

23 червня без світла та питної води опинились у водяній пастці в селі Осмолода на Прикарпатті 15 рівненських туристів, серед яких — четверо дітей. Працівники управління Держагентства рибного господарства в Івано-Франківській області за допомогою надувного човна евакуювали людей.

Повідомлялося, що мільйон гривень з резервного фонду Прикарпаття скерують на ліквідацію наслідків стихії.

24 червня Укрзалізниця через надзвичайну ситуацію на Прикарпатті скасувала курсування 7 приміських поїздів.

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, вже другу добу намагаються ліквідувати наслідки повені на залізничних перегонах Яремче-Микуличин та Микуличин-Ворохта. З 23 червня там зупинили рух приміських потягів № 6402/6401 Івано-Франківськ-Ворохта-Івано-Франківськ. Він зазначив, що найбільше від повені постраждали дороги Н-09 та Р-24.

Чернівецька область

За даними синоптиків, 24 червня на річці Прут — пост Чернiвцi очiкується проходження максимального рiвня води високого дощового паводку висотою 680-730 см над нулем поста (рiвень води станом на 18:00 23 червня дорівнював 417 см). З річки призупинили водозабір.

У ДСНС попереджають про можливе затоплення понад півтора десятка сіл у Новоселицькому, Герцаївському та Кіцманському районах Чернівецької області. З 22 червня вже затопило 15 населених пунктів у п’яти адміністративних районах області. Понад сотню людей відселили зі своїх домівок.

Повідомляється, що у населених пунктах Новоселицького району виставлено 7 постів спостереження з числа працівників ДСНС, Нацполіції та місцевих органів самоврядування. На випадок ускладнення ситуації привели в готовність 123 одиниці спеціальної та аварійно-рятувальної техніки.

Усього до робіт протягом доби залучили 156 осіб та 32 одиниць техніки (МВС, Міноборони, МОЗ, водгоспу, обленерго, облгазу, облавтодору, комунальних служб та будівельних організацій).

Крім проблем з водопостачанням, понад чотири тисячі людей у Чернівецькій області залишилися без газу через паводок. Раніше він пошкодив газопровід у Кіцманському районі, де без газу залишається понад тисяча людей.

У селі Банилів Вижницького району може прорвати ще одну дамбу — її частково підмиває, рівень води перевищує пів метра над нею. Через прорив дамби у Вижницькому районі затопило майже 30 будинків та 45 домогосподарств у Банилові та Слобода-Банилові.

Повінь на західній Україні знищує дороги, мости і будинки, є загиблі. Що відбувається у регіоніДСНС

Відправ другу:
Залишіть коментар