Верховна Рада позачергово розгляне повернення необмежених зарплат чиновників

Верховна рада на позачерговому засіданні 13 липня розгляне скасування обмеження зарплат чиновників на період карантину у 47 тисяч гривень, ухвалене парламентом у квітні. Авторами законопроєкту є 18 депутатів від “Слуги народи” і один — Сергій Алєксєєв — від “Європейської солідарності”.

Згідно із документом на сайті Верховної ради, у переліку питань порядку денного під пунктом 5 депутатам пропонується розглянути проєкт закону про внесення зміни до статті 29 закону “Про державний бюджет України на 2020 рік” щодо терміну дії обмежень при нарахуванні заробітної плати.

“Метою законопроекту є визначення терміну дії обмежень при нарахуванні заробітної плати, суддівської винагороди, грошового забезпечення відповідно народним депутатам України, суддям, суддям Конституційного Суду України, членам Вищої ради правосуддя, членам Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, прокурорам, працівникам, службовим і посадовим особам Національного банку України, а також іншим службовим і посадовим особам, працівникам, оплата праці яких регулюється спеціальними законами”, — йдеться в пояснювальній записці.

Зазначається, що “фінансове забезпечення судів та суддів є невід’ємною складовою як незалежності окремого судді так і незалежності всієї судової влади, а невиконання цього може призвести до порушення конституційних прав і свобод громадян”.

Повернути необмежені зарплати запропонували 19 депутатів Ради. Верхню межу для грошових винагород чиновників встановили у день ухвалення бюджету 13 квітня. У випадку прийняття змін, 13 липня термін дії обмеження має завершитись. Наразі чиновникам нараховуються суми, що не перевищують 10 розмірів мінімальної заробітної плати.

13 липня Рада збереться на позачергове засідання на прохання президента Володимира Зеленського, голова парламенту Дмитро Разумков вже підписав відповідне розпорядження.

Відправ другу:
Залишіть коментар