Закарпатський нардеп пропонує скасувати використання акцизних марок для натуральних вин

В Україні пропонують скасувати використання акцизних марок для натуральних вин та зброджених напоїв. Відповідну пропозицію, серед інших, внесли до зареєстрованого сьогодні, 15 липня, законопроекту №3848 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо заходів стимулювання економіки України”.

Ініціатором скасування акцизного маркування для напоїв згаданої категорії виступив співавтор законопроекту, народний депутат від “ужгородського” мажоритарного округу Роберт Горват.

За словами Роберта Горвата, це рішення виноробна галузь України та Закарпаття зокрема очікувала останні кілька років. Вкотре тема скасування акцизної марки була піднята минулоріч – під час Національного виноробного форуму.

“Нині в Україні склалася абсолютно абсурдна ситуація з акцизними марками для столових вин. Виготовлення акцизної марки коштує 19 копійок, а ставка акцизного податку на сухі натуральні вина складає лише 1 копійку за літр. Виробники зобов’язані замовляти акцизні марки за два місяці, щомісяця подавати звіт про використання марок, придбаних у попередньому місяці. При цьому, винороби ще й втрачають кошти через їх поклейку на пляшки, а податкова все це мусить адмініструвати. Тобто фактичні витрати (коштів та часу) від цього процесу є в десятки разів вищими, ніж надходження до бюджету”, – пояснив парламентар.

Горват наводить приклад минулорічних платежів, пов’язаних із адмініструванням марок:

“У 2019 році виготовлення акцизних марок вартувало бізнесу понад 22 мільйони гривень, тоді як сума сплаченого акцизного податку склала лише близько 2 мільйонів. Ця ситуація потребує вирішення і, маю надію, проект №3848 нарешті закриє це питання”.

Нардеп також звернув увагу на ще один пункт законопроекту №3848, котрий може бути цікавий зокрема закарпатським крафтовим пивоварам:

“Ми пропонуємо тимчасово, до 31 грудня 2021 року, застосовувати ставку акцизного податку 0 гривень за 1 літр пива для виробників з обсягом виробництва до 2 000 000 літрів на рік. Такий крок підтримає малих виробників, позитивно вплине на галузь загалом. В тому числі на Закарпатті, де в останні роки крафтове пивоваріння також активно розвивається”.

Наразі законопроект очікує на розгляд профільним комітетом Верховної Ради і після того буде переданий на голосування до сесійної зали.

Нагадаємо, протягом минулих 5 років Роберт Горват ініціював та домігся скасування ліцензії на оптову торгівлю для виробників, які виготовляють вино із власного виноматеріалу. Її вартість сягала 500 000 грн на рік. Після цього парламентар добився спрощення процедури ліцензування для малих виноробів, прибравши із цього процесу необхідність отримувати понад 140 дозвільних документів. А наприкінці 2018 року ініціював внесення змін до Податкового кодексу України, які передбачили можливість малим виноробам бути платниками єдиного податку четвертої групи.

Відправ другу:
Залишіть коментар