Народний депутат Валерій Лунченко про перший грудневий пленарний тиждень у парламенті

З початком грудня відновилася робота нашого парламенту в пленарному режимі і, на відміну від листопада, попрацювали під куполом тепер повний тиждень з вівторка по п’ятницю.

Відзначу, як на мене, злагоджену роботу без непотрібних політичних перешкод і зайвого піару. Як наслідок – впродовж тижня ухвалено майже шість десятків продуктивних рішень, у тому числі понад сорок постанов і законів були проголосовані в цілому, тобто наберуть законної сили вже найближчим часом.

Щодо якості підготовки документів також маю приємні враження. Адже практично усі постанови і половина прийнятих в цілому законопроєктів голосувалися без обговорення (через їх добру якість та узгодженість на стадії опрацювання), що зекономило робочий час, збільшило рівень результативності.

У перший же день пленарної роботи серед іншого розглянули та ухвалили в цілому законопроєкт №4439-д щодо врегулювання ситуації навколо малого бізнесу.

Як відомо, двічі в листопаді парламенту не вдавалося дійти згоди та ухвалити потрібні щодо цього рішення. Почалася активна фаза протестів представників малого бізнесу і безпосередньо біля стін Верховної Ради, і в регіонах. Навіть охрестили це у медіа назвою «податковий майдан».

Тривала дискусія, були запропоновані різні підходи, нарешті підготували компромісний законопроєкт, узгоджений усіма фракціями та групами депутатів. При голосуванні в цілому він набрав 319 голосів «за» – так звану конституційну більшість. Хоча частину протестувальників все ж таки ухвалене рішення у повній мірі не задовольняє.

Цим законом, що найголовніше, відтерміновують до 1 січня 2022 року так звану фіскалізацію розрахункових операцій, тобто ще не буде обов’язковим застосування відповідних реєстраторів цих операцій для більшості платників єдиного податку, простіше – ФОПів.

Окрім цього, скасовується значний перелік штрафів, вносяться зміни до низки так званих ризикованих груп підприємців, скасовується кешбек, тобто повернення готівки за товари через скарги покупців, та ряд інших положень, які б мали запрацювати з початку наступного року згідно з чинним законодавством. Саме проти цього вийшли на протести ФОПи.

Однак питання остаточно не закрите, й у подальшому залишається потреба у вирішенні дилеми між бажанням примусити усі верстви працюючих сплачувати встановлені законом податки, вийти з тіні, припинити застосування різних схем ухиляння від оподаткування або взагалі роботи і заробітків без відповідного обліку та небажанням частини наших громадян усього названого дотримуватися.

Над цим, думаю, продовжиться робота і на законодавчому рівні, і в структурах виконавчої влади, бо ясно, що остаточна крапка ще не поставлена.

Депутати протягом тижня продовжували вдосконалювати чинне законодавство, вносили відповідні зміни у податковий, митний, земельний, кримінальний кодекси тощо, низку законів і постанов, у тому числі соціального спрямування і щодо боротьби з коронавірусною хворобою. Ухвалили кілька законопроєктів щодо ратифікації міжнародних угод та протоколів, до яких приєдналася наша держава у попередній період.

Наприкінці тижня були ухвалені запропоновані урядом заходи соціальної підтримки платників податків з числа застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території країни гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Це також виявилося дуже дискусійною темою останніх днів у всіх засобах масової інформації, різного роду токшоу тощо.

Серед ухвалених заходів – одноразова грошова допомого в розмірі 8 тис. грн., податкові канікули, списання частини податкового боргу тощо.

Думаю, що це стане нормальною практикою в державі, коли будуть діяти не тільки заборони певних напрямків трудової діяльності через так звані локдауни і карантини, а й справедлива компенсація понесених через це втрат доходів громадян.

І головне – необхідно знайти дієві засоби для якнайскорішої перемоги над пандемією як у всьому світі, так і в нашій країні зокрема.

Наступний тиждень працюємо в округах із виборцями, а пленарні засідання за планом повинні відновитися 15 грудня, адже ще не завершений бюджетний процес, де крапку поставити до кінця року ухваленням головного фінансового документу на наступний рік було б дуже доречно.
Валерій Лунченко, народний депутат України.

Відправ другу:
Залишіть коментар