Валерій Лунченко про останній в цьому році пленарний тиждень у Верховній Раді

Завершився останній у 2020 році пленарний тиждень парламенту, що тривав з 15 по 18 грудня. Він був трохи специфічним, оскільки з понад чотирьох десятків ухвалених рішень майже половину прийнято без обговорень.

Це – постанови про зміну і встановлення меж низки населених пунктів, законопроєкти щодо ратифікації міжнародних угод і протоколів, до яких раніше приєдналася наша держава, а також окремі закони у другому читанні щодо подолання пандемії коронавірусу та з деяких інших питань, які мали беззаперечний консенсус серед депутатського корпусу в цілому.

Дуже плідно, як на мене, вдалося попрацювати у вівторок, 15 грудня. Сили, натхнення і бажання до роботи у депутатів в цей перший день засідань було достатньо.

Завдяки цьому ухвалили продовження дії на наступний рік закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» як важливу умову для продовження шляху до вирішення складних питань встановлення миру на сході країни дипломатичним шляхом.

Розглянули та ухвалили зміни до закону «Про запобігання корупції», якими практично буде відновлено функціональність державної антикорупційної інфраструктури з урахуванням положень рішення Конституційного суду від 27 листопада цього року. Простими словами, остаточно подолано так звану «конституційну кризу», що на деякий час паралізувала роботу НАЗК та судів щодо корупційних дій, які виявляються у деклараціях високопоставлених і не тільки чиновників.

Ну, і не менш важливою у цей день подією був розгляд і ухвалення Державного бюджету на 2021 рік. Адже вже лунали в суспільстві чисельні занепокоєння, що бюджетний процес провалено, рік завершується, а головний кошторис на наступний рік не готовий, все – кінець, катастрофа.

Спростував парламент і цю паніку, хоча і трошки із запізненням, порівняно з попереднім роком.

Бувало в країні (і неодноразово), коли бюджети приймалися, як кажуть, під ялинку, в останні дні року, з великою внутрішньопарламентською політичною боротьбою. Були і факти, коли країна починала рік без ухваленого бюджету. Усі подібні моменти унормовані Бюджетним кодексом України. Тобто жодної катастрофи немає. Хоча певні обмеження такі випадки все ж викликають. Наприклад, щодо фінансування капітальних вкладень, інших незахищених бюджетних статей розвитку економіки.

Цього року встигли майже вчасно, хоча між першим і другим читанням надійшло і було опрацьовано урядом і профільним комітетом парламенту близько 2,5 тисяч правок народних депутатів до законопроєкту. Значна частина з них була врахована на суму понад 14 мільярдів гривень, що свідчить про певний конструктивізм у роботі народних обранців для покращення документу.

Не буду детально зупинятися на змісті закону про бюджет – це зайняло б багато місця. Скажу, що за моїми оцінками бюджет на наступний рік є прийнятний, а за запевненнями урядовців, міністра фінансів – він реальний, збалансований і здатний забезпечити (звичайно, виходячи з реальних можливостей держави на даний період) усі необхідні видатки на утримання бюджетної сфери і розвиток економіки за багатьма напрямками.

Прийнятий закон про Державний бюджет на 2021 рік в цілому 289 голосами «за». Проте фракції Європейської солідарності, ОПЗЖ та Голосу не підтримали законопроєкт у повному складі з присутніх на засіданні.

Відзначу також внесення змін до закону «Про державну службу», якими, зокрема, збільшили віковий ценз перебування на службі у держави до 70 років. Потроху рухаємося в Європу і щодо цього напрямку. Чому б не попрацювати довше, якщо дозволяють здоров’я, сили, є бажання і мотивація. Це хороше рішення, як на мене. Хоча поганих рішень парламент приймати апріорі не повинен.

На останок ще скажу, що цього тижня ухвалено низку важливих кадрових рішень щодо призначання міністрів аграрної політики і продовольства, освіти і науки та у справах ветеранів. Щодо першого, то це пов’язано, вочевидь, з наміром вищого керівництва держави відновити міністерство АПК, яке було ліквідовано трохи більше року тому. Виходить, що помилково ліквідовано. Подібних помилок бажано не робити надалі.

Тепер вже на завершення хотів би – зважаючи, що це моє повідомлення про парламентські будні останнє в цьому році – побажати вам, мої читачі, у новому 2021 році всього найкращого. Бережіть себе, не хворійте, будьте сильними і здатними рухатися вперед. Адже незважаючи ні на що – життя прекрасне!

Валерій Лунченко, народний депутат України

Відправ другу:
Залишіть коментар