На Тячівщині тепер 8 пунктів забору біоматеріалів для ПЛР-тестування на Ковід-19

Як повідомила головний лікар КНП ТРР «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Лебедєва, наразі на території Тячівського району діють не 5, як це було тогоріч, а 8 пунктів забору біоматеріалів від пацієнтів з підозрою на Ковід-19, пише tyachiv.com.ua.

Організовано такі пункти на базі амбулаторій КНП ТРР «ЦПМСД» у таких населених пунктах, як: Буштино, Тересва, Калини, Дубове, Угля, Нижня Апша, Нересниця та Бедевля. Крім того, Центри надання медико-санітарної допомоги Тячівської міської ради та Вільховецької сільської ради створили пункти тестування на базах своїх медзакладів. Варто додати, що з початку року закрито на базі КНП «Тячівська районна лікарня» пункт забору біоматеріалу для амбулаторних пацієнтів, і здійснюється тестування тільки стаціонарних хворих.
Якщо тогоріч мобільні бригади, які здійснювали забір біоматеріалів на ПЛР-дослідження, діяли на базах медзакладів у Дубовому, Нересниці, Углі, Нижній Апші, то цьогоріч їхня мережа розширилася. Однак це не єдині зміни. Тогоріч забір матеріалів проводили лікарі та лаборанти, витрати на оплату роботи яких та на розхідні матеріали, а також на транспортування зібраних біоматералів до лабораторій покривалися відповідним пакетом послуг, який надавала Нацслужба здоров’я України. Однак з початку року НСЗУ не надає такий пакет послуг. Тож обов’язки із забору біоматеріалів від пацієнтів на ПЛР-дослідження було перекладено на первинну ланку. Відповідно тепер проводять такий забір працівники амбулаторій, – розповідає Тетяна Степанівна.

Відтак, КНП ТРР «ЦПМСД» забезпечило медзаклади, на базах яких було сформовано пункти тестування, обладнанням та засобами посиленого захисту для медпрацівників. Також Центр організовує й транспортування зібраного матеріалу до лабораторій.

Так, задля ефективної роботи первинної ланки медицини на території району було налагоджено співпрацю КНП ТРР «ЦПМСД» та відповідних Центрів Тячівської та Вільховецької громад. Зокрема, було домовлено, що почергово будемо здійснювати транспортування зібраних матеріалів з усіх пунктів району до лабораторії в Ужгород. Закликаю до діалогу й ФОПи, які ведуть медичну практику на Тячівщині, – відмітила Тетяна Лебедєва.

Також вона повідомила, що вже 14 січня всі пункти тестування на території району запрацювали. Надалі забір біоматеріалів від пацієнтів здійснюватимуть два рази на тиждень – у понеділок та четвер.

Нагадаємо, що осіб безкоштовно тестують на Ковід-19 тільки за направленням сімейного лікаря, у цьому випадку витрати на ці послуги бере на себе держава та Центр. Підлягають тестуванню особи з підозрою на недугу чи з симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії; пацієнти, які підлягають плановій госпіталізації; особи, які були у тісному контакті з хворим на Ковід-19, та ті, хто повернувся з регіонів, де зафіксовано масштабне поширення інфекції. Доцільність цих направлень визначає сімейний лікар або лікуючий лікар.

Відправ другу:
Залишіть коментар