Штраф за ведення онлайн-бізнесу не українською мовою - до 6800 грн

З 16 січня всі підприємства нашої країни мають здійснювати обслуговування, надавати інформацію про товари й послуги державною мовою.

Стаття 30 Закону №2704-VIII “Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі – «мовного» закону) передбачає, що обслуговувати споживачів потрібно державною мовою. Це стосується підприємств усіх форм власності та фізичних осіб-підприємців. Вони повинні надавати інформацію про свої товари і послуги державною мовою.

Всі, хто надає послуги онлайн на своєму сайті, повинні перейти на державну мову вже з 16 січня 2021 року. Зокрема, це стосується інтернет-магазинів, каталогів, де можна здійснити замовлення.

Важливо: всі інші сайти та сторінки у соцмережах можуть перейти на державну мову трохи пізніше – з 16 липня 2022 року.

До цієї категорії відносяться:

– сайти ЗМІ

– сторінки бізнесу в соц.мережах

– інформаційні сайти

– сайти державних структур.

Спочатку підприємець отримає попередження, а якщо продовжить порушувати Закон протягом року (системний характер порушень) – може отримати штраф від 3400 грн до 6800 грн. Ця норма вже почала діяти з 16 січня 2021 року.

Статті, що передбачають штраф за недотримання норм «мовного» закону, також додали до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ці зміни вступлять в силу з 16 липня 2022 року. Тоді й інші контролюючі органи зможуть перевіряти дотримання Закону і штрафувати за його невиконання.

Відправ другу:
Залишіть коментар