Валерій Лунченко про завершення четвертої сесії ВРУ дев’ятого скликання

Наприкінці січня після майже місячної перерви парламентарі зібралися на завершальний пленарний тиждень четвертої сесії дев’ятого скликання.

За час, що минув після попередніх засідань у грудні минулого року, суттєво погіршилася соціально-політична атмосфера в країні. Адже до пандемічних проблем додалася тарифна криза через суттєве зростання з початку цього року вартості основних житлово-комунальних послуг. Це при тому, що доходи більшості громадян залишаються вкрай низькими. Результат – масове невдоволення і протести населення.

Верховна Рада у плановому режимі розпочала свою роботу з наміром ефективно вплинути на виконавчу владу,  щоб примусити урядовців навести лад в цих надзвичайно болючих питаннях.

Вже у вівторок зранку був запрошений і доповідав про вжиті заходи та перспективу ліквідації тарифних проблем, а також стан підготовки до вакцинації країни від коронавірусу прем’єр-міністр України  Денис Шмигаль. А в середу було ухвалено Постанову про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв’язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги (№4650).

 У підготовці проєкту цього документу брали участь представники усіх фракцій і груп парламенту, постанову при внесенні на розгляд  підписали майже півтори сотні співавторів. Це кажу до того, що в документ включено багато пропозицій і заходів, виконання яких повинно сприяти зменшенню напруги у суспільстві. Однак поки що криза, на жаль, не подолана.

В цілому за пленарний тиждень з 26 по 29 січня було ухвалено близько трьох десятків позитивних рішень, майже половина з яких має вже прийнятий в цілому закон або постанову.

Продовжувалася робота над удосконаленням чинної законодавчої бази шляхом внесення актуальних змін до низки кодексів України та інших законодавчих актів з метою їх наближення до реалій життя, посилення відповідальності за різного роду  порушення та з іншою метою.

Серед прийнятих  в цілому відзначу  Закон України про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612). Стільки років точилися дискусії на тему про необхідність унормувати питання референдуму, однак розмовами все й завершувалося. Нарешті маємо документ.

Якщо він отримає силу закону (оскільки поки ще не пройшов президентську гілку влади), громадяни нашої держави отримають змогу конкретно і безпосередньо впливати на прийняття найважливіших загальнодержавних рішень.

А коли в подальшому буде ухвалений подібний закон щодо місцевих референдумів, то можна буде стверджувати про наявність у нас реальних інструментів народовладдя.

До речі,  законопроєкт на стадії обговорення отримав нищівну критику від опозиційних фракцій. За його ухвалення в цілому проголосували лише представники коаліції, а також  депутати групи «Довіра» та частина позафракційних.

Та головне, на мою думку, що закон вже є, а внести необхідні корективи завжди можна, якщо буде така необхідність. Зробити це набагато легше і швидше, ніж роками жалітися на дефіцит потрібних законів і нічого конструктивного при цьому не робити.

Впродовж двох пленарних днів з початку за основу, а потім і в цілому були ухвалені зміни до  закону «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання (№4613). Цим законом спрощується офіційний допуск для використанні в Україні якісних вакцин проти COVID-19, які нам обіцяють вже із лютого цього року.

Хотілося б, щоб обіцянки про вакцинацію були реалізовані (як це вже відбувається в багатьох сусідніх і не тільки країнах) оперативно і в необхідному обсязі. Це життєво необхідно!

Прийнятий в  цілому також дуже важливий, як на мене, закон «Про Бюро економічної безпеки» (№3087-д). Так буде називатися новий центральний  орган виконавчої влади, який стане єдиним правоохоронним органом для розслідування фінансово-економічних злочинів.

Коли його реально створять, буде ліквідована податкова міліція, відповідні функції приберуть в СБУ, Національній поліції тощо. Але цього ще слід почекати, адже організаційна робота потребує певного часу.

На останок ще скажу, що знову була провалена в парламенті спроба призначення Юрія Вітренка на посади віце-прем’єра та міністра енергетики. Зайшлося лише 204 голоси «за».

Четверта сесія була офіційно закритою, а п’ята розпочнеться вже незабаром, 2 лютого ‒ очікується пленарний тиждень, принаймні так за планом.

Валерій Лунченко, народний депутат України.

Відправ другу:
Залишіть коментар