Валерій Лунченко проаналізував підсумки чергового пленарного тижня нової сесії ВРУ

Черговий  пленарний тиждень нової сесії парламенту пройшов насичено і конструктивно. У діловій та відносно спокійній атмосфері було розглянуто з позитивним голосуванням понад тридцять питань порядку денного. Ще півтора десятки законопроєктів практично без обговорення  було вирішено повернути для підготовки на повторне слухання .

В канун сьомої річниці Революції  Гідності ухвалили спеціальною постановою розгорнуте Звернення до усіх поважних світових та європейських інституцій, представницьких органів усіх країн світу щодо значення для України подій того часу, засудження тимчасової окупації українських територій та звільнення політв’язнів. 

Це дуже важливий документ, і його значення для країни важко переоцінити.

Вперше за останні роки перед Верховною Радою звітувала Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова. Звіт вартий уваги тим, що нарешті очевидні позитивні зрушення у  реформуванні системи,  що почала трансформуватися на покращення результатів роботи у боротьбі зі злочинністю.

За кількістю ухвалених рішень цей тиждень  дещо поступається попередньому, проте закони,  які пройшли позитивне голосування,  не менш важливі і потрібні країні.

Серед ухвалених в цілому відзначу законопроєкт,  яким суттєво  посилюється відповідальність за порушення у сфері безпеки дорожнього руху. Це перевищення швидкості руху в населених пунктах, перебування за кермом автомобіля у нетверезому стані, неналежна парковка тощо.

Закон спрямований на скорочення смертності на автошляхах через збільшення штрафних санкцій, якими сподіваються дисциплінувати водіїв.

Також  в цілому прийнято  закони:

  про відновлення конкурсів на зайняття посад державної служби, які були призупинені через карантинні заходи в країні;  

  про зміни до чинного законодавства задля посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах;  

– щодо уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості; 

– щодо забезпечення доступу захисника до особи, яка не має права на захист.

За основу,  з подальшою  роботою до другого читання,   прийнято низку законопроєктів, зокрема:

  • щодо  вдосконалення окремих положень Кримінального кодексу стосовно здійснення спеціального досудового розслідування. Йдеться про осіб, що ухиляються від слідства, бо виїхали за межі держави після Майдану;
  • щодо продовження термінів встановлення лічильників газу  в оселях громадян, які використовують природний газ для приготування їжі;
  • про приватну детективну діяльність, адже у нас це питання досі не унормоване, хоча в країні вже налічується близько  двох тисяч агентств та приватних детективів, які надають відповідні послуги;
  • внесено зміни до Податкового кодексу відносно створення умов для більш доступного розмитнення автомобілів, що завозяться з-за кордону;
  • про фонд гарантування кредитів у сільському господарстві. Його створення має на меті допомогу малому фермерству країни (до 500 га землі).

Також ухвалено низку інших документів за основу, з якими продовжиться робота в комітетах, обрано на вакантну посаду за квотою Верховної Ради суддю Конституційного суду України тощо.

Наступний тиждень, як передбачено планом, працюємо на виборчих округах. Однак стало відомо, що Голова ВРУ своїм розпорядженням скликає позачергове засідання на 12-ту годину 23 лютого, тобто у вівторок наступного тижня.

Це засідання буде присвячене розгляду пропозицій Президента держави від 18 лютого до щойно ухваленого парламентом закону про поновлення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань держслужби (№4531). Можливо, будуть винесені на обговорення й інші актуальні питання. Подивимося.

Валерій Лунченко, народний депутат України
 

Відправ другу:
Залишіть коментар