На Закарпатті вшанували воїнів Карпатської Січі

На Закарпатті вшанували пам’ять воїнів Карпатської Січі з нагоди 82-ої річниці від дня їх загибелі та 25-ої річниці їх перепоховання. Про це повідомили на сторінці Ясінянської територіальної громади, передає Суспільне Закарпаття.

Відбулося вшанування 13 червня на Яблунецькому перевалі, що на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей.

У заході взяли участь представники Будинків культури, учні Поляницького ліцею, ветерани Української повстанської армії, учасники АТО, лідери патріотичних партій та організацій, духовенство, активісти та громадськість.

“Пам’ять українських військових, що віддали своє життя за рідну землю на сході України присутні вшанували хвилиною мовчання”, — йдеться у повідомленні. Біля Пам’ятного хреста відслужили поминальну панахиду.

Що відомо

– В ніч на 14 березня 1939-го року на Карпатську Україну напала Угорщина. 14 бійців Карпатської Січі загинули під час переходу Яблуницького перевалу.

– Цього ж дня угорські війська напали на територію Карпатської України. Відбулися запеклі бої навколо Мукачевого, біля сіл Дравці, Баранинці, Часлівці, Коритняни, Велика Добронь, Чомонин Ужгородського району.

– 15 березня 1939 року Карпатська Україна проголосила незалежність. Було обрано президентом Августина Волошина. Після Першої світової війни територія Закарпаття увійшла до складу Чехословаччини. У жовтні 1938-го року було проголошено автономію Карпатської України зі столицею в Ужгороді, де постав свій уряд. Для захисту краю в Хусті була створена Організація народної оборони”Карпатська Січ”.

Відправ другу:
Залишіть коментар