Валерій Лунченко підбив підсумки останнього пленарного тижня перед канікулами

Про останній пленарний тиждень перед канікулами

За тиждень з 13 по 16 липня відбулося сім пленарних засідань, з яких три – позачергові.

Ухвалено понад шість десятків позитивних рішень, в тому числі – майже півсотні законів законопроєктів в цілому і за основу.

Більше половини законів приймалося взагалі без обговорення. Ось що значить останній пленарний тиждень перед канікулами. Багато чого вдалося підчистити, щоб не залишалося у незавершеному стані аж до вересня. Навіть не пам’ятаю такого надпродуктивного пленарного тижня в цій каденції.

Зокрема, прийнято три закони, які повернулися із пропозиціями Президента після його вето.

Це – щодо судоустрою і статусу суддів, щодо розвитку інституту старост та щодо забезпечення права на отримання правової допомоги затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим особам.

Як бачимо, не завжди погоджується глава держави з остаточною редакцією законів, навіть написаних в його офісі.

Інколи поправками певні сили в парламенті змінюють зміст окремих положень документа на зовсім неприйнятний, і тоді слідує вето. А це вже вважається недоліком у законотворчій роботі з точки зору справжніх інтересів держави і особливо громадян.

Також відзначу ухвалення важливих законів, які покращують чинне законодавство стосовно:

– порядку обрання (призначення) на посаду членів Вищої ради правосуддя;

– особливостей реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності;

– забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб;

– стимулювання розвитку цифрової економіки;

– посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин;

– особливостей надання електронних публічних послуг;

– заборони продажу лікарських засобів дітям;

– основ національного супротиву тощо.

Багато ухвалених документів стосувалося необхідних змін до низки кодексів України, посилення відповідальності за різні правопорушення, посилення соціальних гарантій та захищеності інвалідів, встановлення пільг для різних категорій громадян, а також питань ратифікації міжнародних угод, перейменування назв населених пунктів тощо.

Натомість законопроєкт про зміни до чинного законодавства щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності, що розглядався у першому читанні, не був підтриманий більшістю депутатського корпусу.

Ця тема вже певний час знаходиться у центрі уваги ЗМІ; наводиться багато аргументів як за, так і проти положень цього проєкту закону.

Зараз перемогло колективне “проти”, однак тему не закрили, спрямувавши документ до профільного комітету для підготовки на повторне друге читання. Отож, скоріш за все, восени відбудеться продовження, як кажуть, другий раунд.

Було розглянуте й одне кадрове питання – відбулася заміна Міністра внутрішніх справ. За власним бажанням подав у відставку Аваков Арсен Борисович, до якого ставлюся з великою повагою за його професійну роботу, громадянську і державницьку позицію, за мужність і витримку сильної і гідної людини.

Наступний тиждень працюємо з виборцями, проте п’яту сесію вже офіційно закрито, а шоста почнеться на початку вересня. Можливо, будуть скликатися позачергові засідання, якщо виникне така нагальна необхідність. Тоді й зустрінемося на шпальтах новин.

Валерій Лунченко, народний депутат України

Відправ другу:
Залишіть коментар