В Угорщині, через спеку, висихає одне з найбільших озер країни

Третє за величиною природне озеро Угорщини під загрозою зникнення.

Як пише Mukachevo.net вода вже повністю зникла з частини природозахищеної території озера Веленце.

«Озеро Веленце втратило 44 відсотки водного покрову за останні два роки. Через дефіцит води природний заповідник у південно-західній частині озера майже повністю висох», – зазначають угорські природоохоронці.

Цей район є важливим місцем Європи для гніздування водоплавних птахів – наприклад, таких як пірникоза велика та мала. Територія озера Веленце площею 420 гектарів була оголошена заповідною ще у 1958 році. Територія важлива не лише для птахів, а й для рідкісних рослин таких як вид водяної орхідеї, що рідко зустрічається.

Новина приголомшлива, нині в Угорщині думають як виправити ситуацію. Цього літа через велику спеку та низьку кількість опадів на озері Веленце було зафіксовано дуже низький рівень води – на 39 сантиметрів нижче мінімального рівня.

Наслідком цього було зниження рівня кисню у воді та значна загибель риби. Місцеві жителі та волонтери допомогли Угорській національній асоціації рибалок очистити береги від мертвої риби.

В озеро спробували закачувати додаткову воду з інших джерел, а для підтримання рівня кисню власників водних мотоциклів просили перемішувати стоячу воду за допомогою власного транспортного засобу.

Відправ другу:
Залишіть коментар