У міськраді запропонували оголосити відкритий конкурс на реконструкцію пішохідного мосту в Ужгороді

Оголосити відкритий конкурс на найкращий проєкт реконструкції пішохідного мосту в Ужгороді запропонували на засіданні архітектурно-містобудівної ради.

Про це сьогодні, 14 вересня, розповіла Суспільному речниця міської ради Алла Кохан.

За її словами, подані проєкти винесуть на громадське обговорення. Також у міській раді розглядали концепцію реконструкції пішохідного мосту, подану з власної ініціативи автором ідеї – архітектором Петром Антипом. Зокрема, запроєктована футуристична споруда зі структурними металоконструкціями з рам-арок зі сталевих труб у вигляді “геоповерхні” та скляна огорожа. Також архітектор передбачив розширення робочого полотна (від сьогоднішніх 6 м до 9-11 м), шляхом влаштування додаткових крил на новій силовій металоконструкції.

Опорні конструкції мосту пошкодились, зокрема й від двох повеней, тому потребують не лише укріплення, а й капітального ремонту. Саме тому запропонували встановлення металічних арок.

Алла Кохан розповіла: архітектурно-містобудівна рада розглядає всі подані проєкти будівництва. Щодо цього вирішили, що металева конструкція обмежуватиме оглядовість на архітектуру історичної частини міста. Також комісія вважає, що на пішохідному мості потрібно облаштувати велодоріжку.

Проєкт розкритикували представники спільноти “Save Uzhhorod”

Як пише Суспільне у Facebook представники спільноти “Save Uzhhorod”, до якої входять й архітектори, написали, що вимагають винятково ремонту мосту, без жодних конкурсів та докорінних реконструкцій.

“На оприлюдненому проєкті є логотип групи компаній “Win Experts”, хоча ужгородська міськрада наполягає, що це персональна ініціатива київського художника-архітектора Петра Антипа. Президентом групи компаній “Win Experts” є Віктор Лещинський. Ця ж особа фігурує на сайті Верховної Ради України як помічник закарпатського нардепа Михайла Лаби від партії “Слуга народу”. У випадку погодження цього проєкту Ужгород швидко б отримав багатомільйонну субвенцію з державного бюджету на будівництво. І всім було б добре. Може розрахунок був такий, що зелені нардепи і вертикаль для президента отримали б мегаоб’єкт для піару, ну і трохи дали б заробити чиновникам з міськради?”, — йдеться у дописі на сторінці “Save Uzhhorod”.

Суспільне також дзвонило Віктору Лещинському, аби дізнатися про його позицію. Його прессекретар, Юрій Іванов, розповів Суспільному: проєкт реконструкції пішохідного мосту є соціальним концептом.

“Наш будівельний хаб подарував Ужгороду цей концепт-проєкт пішохідного мосту перед його 1128-ою річницею, — пояснив Юрій Іванов. — Створюючи даний проєкт, наші фахівці несли ідею поєднання концепту старого міста із сучасними тенденціями, які нині є світовими трендами. Це лише один із варіантів того, як міг би виглядати пішохідний міст в Ужгороді. Фонд Лещинського готовий запропонувати міській владі спільно провести конкурс на кращу концепцію із реконструкції даного об’єкту та надати переможцю грошову премію. І таким чином зробити свій внесок у розвиток міста”.

Відправ другу:
Залишіть коментар