Мертві душі: ексдиректорка школи працевлаштувала 10 осіб, які перебували за кордоном

29 вересня Департамент стратегічних розслідувань та поліція вручили підозру ексдиректорці школи №3 у м. Виноградові Габріелі Гомокі.

Згідно з матеріалами слідства, на той час жінка була директоркою місцевої школи імені Жігмунда Перені, і в період із січня 2018 року по травень 2021 підписувала табелі обліку робочого часу 10 працівникам, які, за даними Держприкордонслужби, в той час перебували за кордоном.

Правоохоронці встановили, що через дії Габріели Гомокі було завдано збитків державі на чверть мільйона гривень. Підозру вручили за статтею 367 Кримінального кодексу України – службова недбалість.

У травні цього року за фінансово-господарські порушення та порушення трудового законодавства Габріелу Гомокі було звільнено із посади керівника Виноградівської ЗОШ №3 імені Жігмонда Перені.

Одразу після цього рішення недобросовісна чиновниця вирішила відновитися на посаді через суд та ще й вимагала 50 тисяч гривень моральної шкоди.

Тоді на захист Г. Гомокі стали депутати Виноградівської міської ради з групи «Нова громада», які відвідували судові засідання у цій справі та представляли інтереси чиновниці.

Варто зауважити, що підозра про вчинення кримінального правопорушення – офіційний документ, який вручається підозрюваному виключно за наявності в матеріалах кримінального провадження доказів, що підтверджують учинення особою такого правопорушення.

За офіційними даними, отриманими в ході слідства, працевлаштовані Габріелою Гомокі громадяни, які отримували зарплати з податків місцевих жителів, на той час перебували за кордоном.

Така корупційна схема поширена в Україні, коли громадян працевлаштоють для набуття трудового стажу, а їхню заробітню плату забирає керівник державного закладу, який надав їм статус працевлаштованих.

Щоправда, у ситуації з Виноградівською ЗОШ №3 директорка працевлаштувала десять чоловік, які виїхали за межі України, що зафіксовано у електронній системі Державної прикордонної та митної служб України.

Чи захищатимуть представники «Нової громади» чиновницю у справі за статтею 367 Кримінального кодексу України – побачимо незабаром у стінах українського суду.

Відправ другу:
Залишіть коментар