Як закарпатцям отримувати препарати інсуліну за електронним рецептом (ВІДЕО)

Препарати інсуліну від 1 жовтня можна отримати за електронним рецептом. В Україні їх відпускатимуть безкоштовно або з доплатою понад 5300 аптек та аптечних пунктів, — повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Вартість має відшкодовувати Національна служба здоров’я.

На Закарпатті такі препарати зможуть отримувати понад 6 200 інсулінозалежних хворих на цукровий діабет, — розповіла обласна ендокринологиня Ольга Олекси, пише Суспільне.

Житель Перечина Василь Валько 18-й рік лікується з цукровим діабетом у відділенні ендокринології в обласній лікарні ім. Новака. Каже: про діагноз дізнався, коли йому було 15.

“Пішло в мене по стресу. На екзаменах похвилювався і протягом трьох днів почало мене дуже сушити. Сонливість дуже була. Багато води пив, — пояснив чоловік. — Пішов здав аналізи. Аналізи виявилися дуже погані. До 18 років кладуть зразу на інсулін. По старій системі дуже важко було: з однієї аптеки направляли до іншої. Інсулін був — лиш коштів не було. Приходилося й так, що місяць і без інсуліну був. А ми, інсулінозалежні, без інсуліну просто не можемо жити”.

В системі є перебої

З 1 жовтня цього року препарати інсуліну можна отримати за електронним рецептом. Пацієнт приходить до ендокринолога, на прийомі отримує смс-повідомлення для підтвердження. Лікарка Іванна Свердлюк каже: коли система працює справно, процедура займає пів години. Однак є перебої.

“Воно може зависнути на годину, дві і три. Просто не вивантажуються дані, які я внесла про пацієнтку, — розповіла лікарка. — Плюси в тому, що я можу їй на три місяці створити план лікування, прорахувати, скільки мені треба інсуліну приблизно. У нас не у всіх людей є телефони мобільні — смартфони. 80% мають. А на кнопочний не приходить смс. А є люди, які навіть кнопочних не мають”.

За словами лікарки, є й такі пацієнти, які принципово не мають мобільних телефонів і надають доступ своїм родичам.

До сімейного по е-рецепт

На Закарпатті систему виписки електронних рецептів опанували понад 90% ендокринологів, — розповідає обласна ендокринологиня Ольга Олексик. Зміни стосуються 6250 інсулінозалежних закарпатців і близько 80 — з нецукровим діабетом. Лікарка пояснює, як з 1 жовтня отримати препарати інсуліну.

“Спочатку до сімейного лікаря за е-направленням. З е-направленням з діючим номером телефону має прийти до ендокринолога. Ендокринолог складає план лікування електронний і загружає його в систему. Після цього пацієнт може звернутися уже або до сімейного лікаря, або тут на місці в ендокринолога роздрукувати, відповідно до цього плану лікування, рецепт”, — пояснила Ольга Олексик.

Вартість ліків відшкодовуватиме Нацслужба здоров’я

З електронним рецептом пацієнт звертається до аптеки і отримує препарати інсуліну безкоштовно або з доплатою, — каже директор департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолій Пшеничний. В області таких пунктів понад 120. До цього пацієнтів забезпечували інсуліном через субвенцію чи коштом місцевих бюджетів. Відтепер це робитиме Нацслужба здоров’я, яка має відшкодовувати вартість ліків.

“В кінці кожного дня формується звіт. У кінці місяця зводиться і відправляється на Національну службу здоров’я в електронному вигляді, — пояснив Анатолій Пшеничний. — НСЗУ перевіряє і автоматично перераховує тому закладу. Були випадки, коли місяць-півтора була затримка по виплатам аптекам. Зараз воно вже як механізм. Говорив із працівниками аптек, то максимум 10-12 днів — і оплата відбувається. Тому це той же самий принцип, як по “Доступних ліках””.

Після одержання електронного рецепту, за словами Ольги Олексик, пів року пацієнт може не звертатися до ендокринолога, а бути під наглядом сімейного лікаря та отримувати від нього рецепт відповідно до плану лікування. Корегувати його — збільшувати або зменшувати дози — ендокринологи можуть, залежно від стану хворого на цукровий діабет.

Подробиці в сюжеті Суспільного Закарпаття:

Відправ другу:
Залишіть коментар