Випадок поліомієліту на Рівненщині кваліфікували як надзвичайну ситуацію біологічного характеру

Виявлений випадок поліомієліту на Рівненщині кваліфікували як надзвичайну ситуацію біологічного характеру обласного рівня, через це вакцинуватимуть дітей до п’яти років. Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін після засідання обласної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС) у Рівному, передає Суспільне

Причиною візиту головного санітарного лікаря на Рівненщину став підтверджений в області випадок поліомієліту другого типу у півторарічної дитини. Їй через хворобу паралізувало ноги, недугу виявили й у її братів та сестер. Усі вони не були вакциновані.

У суботу, 9 жовтня, у Рівному відбулось засідання обласної комісії ТЕБ та НС, на якій розглядали випадок захворювання на поліомієліт у Рівненському районі та заходи з недопущення захворювання на території області. На комісію приїхав головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Ситуацію, пов’язану із виявленим поліомієлітом другого типу на Рівненщині, кваліфікували як надзвичайну ситуацію біологічного характеру обласного рівня. Відповідно, комісія створила штаб та призначила керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Про це під час зустрічі з представниками ЗМІ повідомив головний санлікар України Ігор Кузін.

“Зараз ми вже маємо офіційну відповідь від бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка підтвердила, що це дійсно є вакциноспорідненим поліовірусом другого типу, і цей штам є афгансько-пакістанського походження, який зараз циркулює в Таджикістані”, – додав Кузін.

Серед прийнятих рішень головний санітарний лікар назвав:

– посилити епідемнагляд по додатковому раунду обстеження людей, які – мають симптоми гострих в’ялих паралічів;
– не допускати невакцинованих дітей до школи;
– провести так званий “нульовий” раунд додаткових імунізацій дітей віком до п’яти років.

“Цей раунд має відбуватися впродовж двох тижнів, починаючи з 11 жовтня. Вакцинуватимуть усіх дітей віком до п’яти років включно, незважаючи на те, чи були вони вакциновані раніше. Першопочатково вакцинуватимуть громаду, де виявили поліомієліт. Надалі ще три додаткових раунди імунізації для усієї території області. Ці три раунди будуть завершені упродовж 90 днів від дати офіційної реєстрації цього випадку (5 жовтня).”

Епідеміологічне розслідування ще проводиться, розповів Ігор Кузін. Попередньо, за однією з гіпотез, вірус завезли на територію України. З квітня 2016-го Україна не використовує тривалентну вакцину, яка містить поліокомпоненти другого типу.

“Друга гіпотеза в нас пропрацьовується. Ми точно знаємо, що ці діти відпочивали у Закарпатській області, і зараз там також працює епідеміологічна бригада, яка розслідує цей випадок”, – додав головний санлікар.

У громаді, де виявили поліомієліт, вакцинацію проведуть у максимально стислі кроки. Про це розповів голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Він також зазначив, що невакциновані діти навчатимуться за альтернативною формою навчання.

“Ми повинні провакцинувати максимальну кількість дітей, щоб досягнути бажаного рівня. Кращий механізм – це політика діалогу, коли батьківські комітети, вчителі, лікарі стають на сторону захисту здоров’я дітей. Для того, щоб досягти колективного імунітету, потрібно, щоб були вакциновані 95% дітей. Вакцина є в достатній кількості”, – розповів Віталій Коваль.

Він додав, що першим етапом стане розробка дорожньої карти вакцинації.

Відправ другу:
Залишіть коментар