Про перший пленарний тиждень роботи ВРУ в листопаді розповів нардеп Валерій Лунченко

Про пленарний тиждень ВРУ за 02 – 05 листопада 2021 року

Пленарний тиждень на початку листопада не відрізнявся великою кількістю ухвалених документів, їх близько двох десятків. Але розглянуті питання – важливі і потрібні державі.

У вівторок, 2 листопада, продовжили розпочату два тижні тому роботу з розгляду великого масиву поправок і пропозицій до проєкту закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік».
Працювали майже до 15-ї години, і в підсумку ухвалили постанову про Бюджетні висновки ВРУ, або, іншими словами, законопроєкт про держбюджет на наступний рік у першому читанні.

Доручено уряду разом з профільними комітетами парламенту доопрацювати документ і внести його найближчим часом для подальшого розгляду і прийняття.

У цей же день провели, на вимогу глави держави, позачергове засідання, на якому ухвалено 12 законів, половина з яких – в цілому, і одну постанову.
Серед законів, прийнятих остаточно на цьому засіданні, відзначу наступні:

– щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти;

– щодо можливості прискореної державної реєстрації лікарських засобів, вакцин, інших імунобіологічних препаратів для лікування коронавірусної хвороби або її профілактики;

– щодо вдосконалення правового регулювання фінансування політичних партій тощо.

Серед ухвалених за основу відзначу законопроєкти:

– щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості нашої держави;

– щодо встановлення кримінальної відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень;

– щодо вдосконалення управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення;

– щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів та запровадження електронного посвідчення ветеранів тощо.

Постанова регламентує додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби, зокрема щодо допуску депутатів та працівників і журналістів до приміщень парламенту.

Наступні два дні присвятили кадровим змінам в уряді, звільнивши п’ятьох та призначивши чотирьох його членів на найважливіших напрямках – оборона, економіка, стратегічна промисловість, реінтеграція окупованих територій.

Також вдалося розглянути та ухвалити закони щодо збільшення видатків в держбюджеті на закупівлю, проєктування та встановлення кисневих станцій в лікарнях, про Фонд гарантування кредитів сільському господарству, про зміни до Дисциплінарного статуту ЗСУ, про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання, а також два закони щодо ратифікації міжнародних угод.

Година запитань до уряду в останній робочий день тижня була присвячена проблемам забезпечення паливно-енергетичного комплексу енергетичними ресурсами на період опалювального сезону 2021-2022 років.

Почули запевнення відповідальних за це урядовців, що зазначений період буде пройдено без катаклізмів. Хоча у депутатів, і це звучало в запитаннях, певне занепокоєння присутнє.

Валерій Лунченко, народний депутат України

Відправ другу:
Залишіть коментар