Завтра в Ужгороді зустрінуться прем’єри України та Словаччини

Завтра, 12 листопада, у Закарпатській області пройде зустріч прем’єр-міністрів України та Словацької республіки: Денис Шмигаль проведе перемовини з Едуардом Хегером, пише Infopost.media.

Планується, що керівник українського уряду прибуде в Ужгород літаком у п’ятницю зранку, а зустріч з словацьким колегою відбудеться вже на КПП “Ужгород – Вишнє Нємецьке”.

За інформацією видання Infopost, керівники уряду 2-х країн планують не просто обговорити весь спектр двосторонніх відносин, який насправді не такий вже й широкий, але й окремо сфокусуватися на темі прикордонної інфраструктури та експлуатації міжнародного аеропорту “Ужгород”, що не було би можливим без використання словацького авіапростору.

Родзинкою зустрічі прем’єрів має стати презентація словацької стратегії двосторонніх відносин з Україною. Цей документ готувався групою словацьких експертів на чолі з радником Едуарда Хегера та експерта по Україні Александра Дулеби.

Окремі деталі цієї стратегії пан Дулеба презентував у ході дискусії на одній з панелей форуму Re:Open Zakarpattia.

Якщо коротко, то суть цієї стратегії полягає в тому, що українсько-словацькі відносини варто наповнити та перезапустити через більш активну співпрацю прикордонних регіонів двох країн через інструменти транскордонної співпраці та політики сусідства ЄС.

Саме через підготовку цієї словацької стратегії та її презентації саме на прем’єрському рівні Братислава двічі просила Київ перенести цю зустріч на Закарпатті – спершу вона готувалася на вересень, тоді на кінець жовтня.

Ще один нюанс, який вигулькнув несподівано напередодні зустрічі прем’єрів – це робота аеропорту Ужгород, що було вкладено у порядок денний зустрічі керівників уряду двох країн, при чому як історія успіху. Натомість, наприкінці жовтня компанія Windrose, яка наразі єдина здійснює рейси на і з Закарпаття, заявила про припинення регулярного авіасполучення. Однак, за інформацією видання, після серії перемовин з компанією в тому числі на урядовому рівні, компанія відновила сполучення, скоротивши лише кількість рейсів на тиждень з 3-х на 2.

З початку листопада це вже буде друга такого рівня подія на Закарпатті. Перша – форум Re:Open Zakarpattia 2021, участь в якому взяв міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, виступивши з візійною прмовою про Центральну Європу та місце України в ній, а також посли 6 країн, євродепутатка Віола фон Крамон, велика кількість українських та іноземних експертів та політиків.

Відправ другу:
Залишіть коментар