"Відкриття кабінету анонімної вакцинації в Ужгороді ні з ким не погоджували" — Пшеничний

Відкриття кабінету анонімної вакцинації від COVID-19 в Ужгороді мають перевірити. Це Суспільному підтвердив директор департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолій Пшеничний. За його словами, він спілкувався з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком, котрий заявив, що в Україні не можна робити анонімні щеплення. Про це пише Суспільне Закарпаття.

Ще жодну людину не щепили, — працівниця медичного центру

Кабінет анонімного щеплення від коронавірусу в Ужгороді відкрили 17 листопада. Працівниця Оксана Неффа у коментарі Суспільному розповіла: під час її зміни жодна людина не зверталася з проханням вакцинуватися без внесення даних до офіційної бази.

“Надіємося, що будуть такі. Якраз із цього тижня у нас так званий кабінет амністії. Це не секрет. Є деякі люди, які мали так звані фейкові сертифікати, котрі вже внесені давно, але зараз така ситуація, коли бачать навколо, як хворіють, переживають за своє здоров’я і хочуть вакцинуватися, то для таких осіб, якраз ця опція і розроблена”, — розповіла Оксана Неффа.

Що сказав міністр Ляшко

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко про роботу такого кабінету на Закарпатті не знав. За його словами, жодної анонімності бути не може. “На Закарпатті відкрився якийсь анонімний кабінет — це фейк. Хтось собі щось надумав, я не знаю чи це правда, ми перевіримо всю інформацію”, — розповів міністр.

“Вчора (18 листопада, — ред.) з директором департаменту говорив, що не може бути ніякої анонімності. Ми хочемо все бачити, все що відбувається і вносити в електронну систему. Коли людина з сертифікатом звертається до сімейного лікаря і говорить про те, що у мене є підроблений сертифікат, я хочу вакцинуватися, сімейний лікар повинен повідомити поліцію”, — сказав Віктор Ляшко.

“Відкриття кабінету анонімного вакцинування погоджувався”, — Петров

Суспільне звернулося за коментарем до головного лікаря медичного центру Віктора Петрова. Спочатку він погодився зустрітись, згодом відмовив у коментарі, бо сказав, що журналісти йому не дають працювати.

17 листопада на брифінгу він розповідав, що відкриття кабінету анонімного вакцинування погоджував. “Дякуючи директору департаменту охорони здоров’я Анатолію Пшеничному та обласній епідеміологині Вікторії Тимчик, ми прийняли рішення в якості експерименту запустити таку COVID-амністію, анонімний кабінет”, — розповідав Віктор Петров.

“На що держава йде в цьому випадку? Ми бачимо добру волю керівників охорони здоров’я в тому, що вони забезпечать ресурс для цього. Ви можете в Ужгороді на вулиці Східній, 4/1 вакцинуватися. Вам навіть не потрібно буде вказувати свої особисті дані, зокрема, прізвище, ім’я, по батькові, дату народження чи телефон”, — повідомив Петров на брифінгу 17 листопада.

“Ми такі речі дозволити не можемо”, — Пшеничний

Анатолій Пшеничний у коментарі Суспільному повідомив: ні з ним, ні з епідеміологами відкриття такого кабінету Петров не погоджував. Тому хоче призначити службову перевірку.

“Це суперечить будь-якій нормативній базі чинного законодавства. Пацієнт, якому вводиться вакцина, має бути ідентифікований і відомості про пацієнта вносяться: серія, номер вакцини до електронної системи охорони здоров’я. Дізнавшись із ЗМІ, що домовленість є із директором департаменту охорони здоров’я або головним епідеміологом, я хочу сказати, що це неправда. Ми такі речі дозволити не можемо”, — сказав Анатолій Пшеничний.

Анатолій Пшеничний спілкувався з Петровим, за його інформацією, жодна людина не встигла щепитися в кабінеті анонімної вакцинації в Ужгороді.

Що відомо:

– В Ужгороді про відкриття кабінету анонімної вакцинації повідомили 17 листопада. Віктор Петров — головний лікар медичного центру, де відкрили такий кабінет, розповідав: туди можуть прийти люди, які занесені в систему як вакциновані, але щеплення насправді не робили.

– Наразі є законопроєкт МОЗу про посилену кримінальну відповідальність за підробку COVID-документів. Він передбачає, що той, хто купив сертифікат, може уникнути покарання, а щодо тих, хто видав, справу скеровуватимуть до суду.

Подробиці в сюжеті Суспільного Закарпаття:

Відправ другу:
Залишіть коментар