Чи готове Закарпаття до зимового туристичного сезону, — розповідає експерт

На Закарпатті у грудні стартує зимовий туристичний сезон. Які очікування від нього та чи був вдалий для туризму на Закарпатті 2021 рік, — в ефірі програми “Сьогодні. Головне” розповів туризмознавець Олександр Коваль, пише Суспільне Закарпаття.

За його словами, порівнюючи цей туристичний рік з 2019 і 2020, то він був кращий.

Станом на 2 грудня туристичний збір на Закарпатті склав 11 мільйонів 69 тисяч гривень. Це на 78% більше, ніж минулого року. Найбільший він у с. Поляна, с. Баранинці та в місті Ужгород. Також на Закарпатті є ТГ, які взагалі не сплачують туристичний збір.

“Дуже багато роботи проводиться, щоб зробити на Закарпатті туризм цілорічним. Наприклад, Драгобрат, де влітку працювало багато готелів. Велику роль у розвитку туризму в громаді грає розташування: якщо на її території, наприклад, є гори, термальні води”, — розповів Олександр Коваль.

За його словами, громадам потрібно співпрацювати з сусідніми країнами й включатися в транскордонні проєкти.

“Важливе місце в розвитку туризму також займає бізнес. Адже саме від бізнесу залежить заповнюваність готелів. Готелі, різні комплекси повинні думати, як привабити людей: хто їхній турист і що вони мають йому запропонувати. Люди шукають в Інтернеті: хто активніший, того вони і знаходять”, — каже експерт.

Чи ефективно працює програма розвитку туризму
На Закарпатті діє “Програма розвитку туризму і курортів у Закарпатській області на 2021 – 2023 роки”. Її фінансування – 15 мільйонів 490 тис. грн.

“Перші 8 місяців на програму розвитку туризму на Закарпатті не виділяли коштів. Це почали робити тільки з серпня. Зараз був організований візит блогерів, які зняли фільми про Закарпаття. Проводились навчання по сільському туризму, також проводили роботу по нових маршрутах. Була спільна програма зі Словаччиною. Проте було б ефективніше, якби на розвиток туризму в рік витрачали суму, яка відповідає туристичному збору”, — розповів Олександр Коваль.

За словами експерта, більшість підприємців готові до впровадження “червоної” карантинної зони: “На Закарпатті багато закладів, в яких персонал повністю вакцинований. Тому вони зможуть приймати відвідувачів у період “червоної” зони. Є громади, які готові робити туристам ПЛР-тести і навіть вакцинацію”.

“Є інтерес туристів до термальних вод, до гірськолижних схилів, люди хочуть побути на природі, серед унікальних ландшафтів. У цьому і є унікальність Закарпатті. То му його й обирають туристи”, — підсумував Олександр Коваль.

Відправ другу:
Залишіть коментар