Валерій Лунченко підбив підсумки чергового парламентського тижня

Парламентський тиждень 15 – 18 лютого. Хроніка.

З 15 по 18 лютого українські парламентарі пропрацювали в сесійному режимі.
За чотири робочі дні вдалося ухвалити майже п’ять десятків позитивних рішень, частину з яких наведу нижче не в хронологічному порядку.

По-перше, вдалося без особливих ускладнень прийняти план законотворчої роботи на весь 2022 рік і затвердити порядок денний сьомої сесії, яка, нагадаю, буде тривати до другої половини липня, як поки що заплановано згідно з регламентом.

По-друге, відповідними постановами були ухвалені тексти звернень Верховної Ради до ООН, Європарламенту, Парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, урядів і парламентів іноземних держав та інших впливових міжнародних інституцій через безпрецедентну ескалацію безпекової ситуації навколо України та для протидії розв’язання Російською Федерацією повномасштабної агресивної війни і задля створення безпекової зони вздовж наших кордонів.

Таким чином український парламент продемонстрував свою участь у спільній з президентською і виконавчою гілками влади боротьбі за встановлення миру та територіальної цілісності країни.

Проте ситуація залишається занадто гострою і розслаблятися жодним чином не можна.
Законотворча робота також не була млявою цього тижня. Вдалося подолати вето Президента і ухвалити з його, потрібно визнати, конструктивними пропозиціями заблоковані ще з минулого року закони про адміністративну процедуру та про ринок віртуальних активів.

Ратифікували п’ять важливих угод і документів з Нідерландами, Данією, Європейським інвестиційним банком та, зокрема, з Європейським Союзом щодо спільного авіаційного простору. Остання в експертному середовищі вважається історичною за своїм значенням.

Загалом, окрім згаданого, ухвалено два десятки законів в цілому, серед яких відзначу наступні:

– щодо вдосконалення законодавства з цивільного захисту;

– про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації;

– щодо захисту прав та найкращих інтересів дитини;

– щодо спорту ветеранів в Україні;

– про загальнодержавну програму «Питна вода України на 2022 – 2026 роки»;

– щодо вдосконалення пенсійного законодавства тощо.

Продовжувалася робота над подальшим удосконаленням Бюджетного, Податкового, Митного кодексів, до яких внесено зміни щодо лібералізації окремих податків і зборів, підтримки наукової та науково-технічної діяльності.

Понад десяток законопроєктів з важливих питань проголосовано за основу; з ними продовжуватиметься робота в комітетах із врахування пропозицій і поправок, усунення недоліків, покращення формулювань тощо.

Як і в цілому на державному рівні, наш парламент відчув активну і широку міжнародну підтримку в цей напружений через воєнні загрози час з боку колег з парламентів дружніх країн. Гостями на цьому тижні були делегації з Литви, Польщі та Великої Британії, – це окрім численних онлайн-зустрічей тощо.

Виступи з трибуни ВРУ їхніх представників продемонстрували щиру солідарність з нашою країною і народом саме сьогодні , коли такою потрібною є допомога, в тому числі і моральна.

Ну і на завершення скажу, що парламентарі внесли зміни до календарного плану своєї роботи, і наступний тиждень теж буде проходити в режимі пленарних засідань: з вівторка 22 лютого по п’ятницю 25 лютого, і потім, через тиждень, роботи з виборцями вже у березні.

Валерій Лунченко, народний депутат України

Відправ другу:
Залишіть коментар