"Наше місто на лінії фронту" — історія вимушених переселенців

Вимушений переселенець Андрій разом із сім`єю живе в ліцеї Сторожниці Ужгородського району. Вони покинули свій будинок в місті Лозова на Харківщині через обстріли. Перед виїздом добу не спали, а наступну — стоячи їхали в потязі до Львова. З сім’єю Андрія, яка вимушено покинула рідне місто та дім через війну, поспілкувалася кореспондентка Суспільного.

До останнього не покидали своє місто Лозова Харківської області, — розповідає Андрій. Він з дружиною, сином та котом відправились в Ужгород 5 березня.

“Для евакуації залишалося мало шляхів. Запустили два потяги, евакуаційні. З однієї сторони у нас Харків, з іншої Ізюм, Донецьк — у нас вузлова станція, відгалуження у всі напрямки. Над нашим містом два рази залітали літаки: розбомбили військову частину, розбомбили два радари, склади з боєприпасами. Ми до останнього сподівалися, що це все мине, що все обійде стороною, але наше місто на лінії фронту, як виявилося. То ж довелося рятувати сім’ю, не хотілося ризикувати”, — зауважив чоловік.

Сім’я Андрія потягом до Львова їхала 26 годин стоячи. Вимушений переселенець розповів Суспільному: “Ми приїхали до Львова, там були одразу автобуси на кордон з Польщею. Відстояли там чергу 13 годин, і не змогли перейти кордон — просто не дійшли, фізично не змогли. Повернулися до Львова, на автовокзал, і приїхали сюди. Тут на вокзалі нас нагодували, швидко розподілили, сюди поселили. Ми тут відпочили, помилися, поїли, поспали. Два рази я ходив до військкомату, я став там на облік. Подивимося як буде. Вдома також залишилося багато незавершених справ. Все залишили”.

Зараз, — каже чоловік, — планують поїхати за кордон, аби там знайти роботу. Андрій не підпадає під мобілізацію, у зв’язку з інвалідністю, він став на облік у військкоматі та чекає довідку для виїзду. Після перемоги України, сім’я хоче повернутися у рідне місто Лозова на Харківщині.

Приєднуйтеся до телеграм каналу «Новини Закарпаття»

Подробиці в сюжеті Суспільного Закарпаття:

Відправ другу:
Залишіть коментар