Орбан назвав Зеленського в числі противників свого режиму. Його партія «Фідес» лідирує на виборах в Угорщині

Партія чинного прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана «Фідес» із великим відривом лідирує на парламентських виборах за результатами підрахунку 96% голосів.

Про це пишуть CNN та Portfolio, передає hromadske.ua

Правоцентристська та консервативна партія «Фідес» лідирує з понад 53% голосів. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який очолює її, вже виступив із заявою про перемогу. Під час своєї промови він подякував прихильникам за підтримку, привітав угорців з-за кордону та угорців Закарпаття окремо, заявивши що «Батьківщина з ними».

Орбан заявив, що «кожна копійка, яка була дана угорським лівим, була марнотратством». Серед своїх суперників він перелічив лівих політиків, бюрократів у Брюсселі, «імперію Сороса», міжнародні ЗМІ та президента України Володимира Зеленського.

«У нас ніколи не було стільки суперників одночасно. У нас є не тільки суперники, а й друзі, і вони зробили все можливе, щоб перемогти. Ми з добрим серцем думаємо про наших американських друзів, поляків, італійців, іспанців, сербів, словаків та австрійців», — сказав Орбан.

Що передувало?

Напередодні Володимир Зеленський вчергове звернувся до влади Угорщини через її відмову підтримувати санкції проти росії та допомогти Україні. Окремо звернувся до прем’єр-міністра Орбана, який чи не єдиний в Європі відверто підтримує путінський режим, та наголосив, що той, ймовірно, «загубив свою чесність у контактах із москвою».

Перед тим Зеленський, виступаючи перед Європейською Радою, вже звертався до угорців та Орбана, де згадав про меморіал «Взуття на березі Дунаю» у Будапешті, який присвячений жертвам Голокосту, та закликав протидіяти рф.

Але й після цього МЗС Угорщини відповіло, що свою позицію не змінить: нібито постачання зброї через територію Угорщини може стати ціллю для росіян і втягнути Будапешт у війну, а відмова від російського газу вдарить по економіці країни.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто перед виборами також заявив, що якщо при владі у країні будуть «ліві», то Угорщина почне постачати зброю ЗСУ, що втягне угорців у війну проти рф. МЗС Україні у відповідь закликало угорських колег не спекулювати на горі українців та не втягувати Україну у внутрішньополітичну боротьбу в Угорщині.

Приєднуйтеся до телеграм каналу «Новини Закарпаття»

Відправ другу:
Залишіть коментар