На Закарпатті у собаки та лисиці виявили сказ

Про це повідомляють на сайті Держспоживслужба в Закарпатській області.

За результатами звітів про дослідження патологічного (біологічного) матеріалу випробувального центру Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 11 травня 2022 року у двох населених пунктах Мукачівського району було встановлено діагноз на сказ собаки та сказ лисиці.

Обидва випадки сталися внаслідок проникнення лисиць на людські обійстя, а саме на території Свалявської територіальної громади в селі Стройне та Полянської сільської ради, село Голубине. У зв’язку з цим були проведені позачергові засідання комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на яких були розроблені «Заходи з локалізації та ліквідації осередків сказу в лісових мисливських угіддях та прилеглих населених пунктах». Відповідно до цих заходів станом на 16.05.2022р. у вище вказаних населених пунктах було щеплено 193 голів собак та 51 голову котів. Спеціалістами Свалявської державної лікарні ветеринарної медицини проводяться щеплення всіх сприйнятливих тварин.

Шановні Закарпатці! Бережіть своє здоров’я і життя! Будьте обережними у поводженні з тваринами! Пам’ятайте, щоб уберегтися від захворювання на сказ необхідно:

– у всіх випадках покусів Ваших домашніх улюбленців дикими тваринами повідомляти ветеринарних лікарів;

– обов’язково вакцинувати собак і котів (в державних ветеринарних установах, де щеплення проти сказу безкоштовне);

– обов’язково повідомляти ветеринарного лікаря про кожний випадок підозри на сказ у тварин;

– всім людям, потерпілим від тварин (укуси, подряпини чи ослинення), слід негайно звертатись до лікаря-рабіолога, а тварину, яка завдала шкоди, доставляти до ветеринарної служби для клінічного огляду та ізоляції протягом 10 днів;

– уникати контактів з бездомними тваринами

– не торкатися руками трупів тварин, тварин, підозрілих у захворюванні, та ослинених ними предметів.

Приєднуйтеся до телеграм каналу «Новини Закарпаття»

Відправ другу:
Залишіть коментар