Сайти та соцмережі українською: які норми мовного закону запрацюють з 16 липня

Українські інтернет-ресурси з 16 липня повинні мати стартову сторінку українською мовою, це також стосується сторінок в соціальних мережах.

В Україні почали діяти нові норми закону про функціонування української мови, повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, пише Українська Правда.

“16 липня 2022 року розпочинається новий важливий етап втілення норм мовного Закону, який збільшить присутність української в публічному просторі та зміцнить її статус як державної…

Інтернет-ресурси повинні мати базову стартову сторінку українською мовою і повідомляти громадянам України суспільно-важливу інформацію державною мовою “, – каже Кремінь.

Так чинності набрала частина друга та шоста статті 27 мовного закону, які регулюють використання української в інтернеті та в інтерфейсах програм.

Зокрема, на всіх сайтах і сторінках в соцмережах компаній повинна бути україномовна версія, яка завантажується за замовчуванням для користувачів в Україні.

“Це стосується інтернет-представництв, зокрема вебсайтів, сторінок у соцмережах, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форми власності, ЗМІ, зареєстрованих в Україні, а також суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні”, – пояснює омбудсмен.

При цьому, українська версія сайту може існувати поряд з іншими мовними версіями, але містити не менший обсяг контенту.

Норма закону не стосується сайтів ЗМІ, які публікуються кримськотатарською мовою, англійською, офіційними мовами ЄС та корінних народів України

Приєднуйтеся до телеграм каналу «Новини Закарпаття»

Залишіть коментар