На території туристичного маршруту «Лінія Арпада» провели прибирання

Для Національного природного парку «Синевир» проведення місячників з прибирання та облагородження територій природно-заповідного фонду вже стало традицією, розповідають на сторінці Нацпарку.

Сьогодні пройшла чергова акція з наведення чистоти та порядку на території туристичного маршруту під назвою «Лінія Арпада», що знаходиться у віданні Остріцького природоохоронного науково-дослідного відділення, яке очолює Євген Дербак. Даний маршрут цікавий своєю історією, що починається з років Другої світової війни, вздовж якого зведено військово-оборонні системи з потужними інженерними спорудами німецької армії та її тодішніх союзників – Угорщини. Саме ця територія є однією з багатьох візитівок нацпарку і центром туристичного паломництва. Сюди приїздить чимало мандрівників звідусіль, і кожен, відвідуючи мальовничі та привабливі місця нацпарку намагається не оминути частину історичного куточку оборонної «Лінії Арпада», яка є однією з цікавинок Карпат часів Великої Вітчизняної війни.

Аби територія туристичного маршруту й надалі була в привабливому вигляді, співробітники Остріцького ПОНДВ навели лад біля залізобетонних споруд (бункерів), дотів і дзотів, бліндажів та окопів, додатково обладнали підходи до них, а також поновили маркування маршруту.

Не зайвим буде звернути увагу і на адміністративну будівлю ПОНДВ, яка постійно змінюється, як всередині так із зовні. Останнім часом стала більш просторою і зручною для роботи. На садибі відділення побудовано нову бесідку, складські приміщення, встановлено нові аншлаги та ін. Враховуючи хід воєнних дій на території України, на випадок прибуття до нацпарку переселенців із окупованих територій, додатково переобладнано частину приміщень під тимчасовий прихисток. Все це дозволяє сказати, що завдяки старанню колективу та його керівництва, адмінбудинок і його територія облагороджена і нині виглядає красиво й комфортно.

Також впродовж останнього часу, інспектори усіх 8-ми ПОНДВ, доглядаючи за лісом, на всій належній їм території облагородили місця відпочинку для мандрівників, встановили нові бесідки, звели нові конструкції річкових й порічкових перепадів, відновили маркування туристичних стежок, виконали план по заготівлі сіна та віників для диких тварин на зимній період, огородили мурашники тощо.

Займаючись поновленням та фарбуванням квартальних стовпів, шлагбаумів, інспектори відділень проводять і велику агітаційно-роз’яснювальну роботу серед місцевого населення та відвідувачів на предмет дотримання санітарного стану лісу та поводження в ньому під час мандрування, насамперед – збереження його від пожеж.

Окрім виконання пріоритетних завдань, всі працівники парку не залишаються осторонь екологічних та рекреаційних проблем. Акції по прибиранню та приведення території природно-заповідного фонду в належний стан, облагородження рекреаційних зон відпочинку пройшли в різних частинах парку, саме силами колективів практично кожного ПОНДВ.

Сподіваємося, що такі ініціативи не залишать байдужими мандруючих і кожен з них буде шанувати й оберігати красоту території ПЗФ та дотримуватися чистоти довкілля! Головне – вміти бачити цю красу і розуміти Природу.

Приєднуйтеся до телеграм каналу «Новини Закарпаття»

Відправ другу:
Залишіть коментар