Єврокомісар Олівер Варгеї на Закарпатті: «Ваша область має бути двигуном відновлення всієї країни та її руху до спільноти ЄС…»

Голова Закарпатської облради щойно провів робочу зустріч із Єврокомісаром з питань розширення і політики сусідства Олівером Варгеї.

У складі делегації разом Єврокомісаром прибули Ласло Кріштофі, очільник кабінету комісара з питань розширення і політики сусідства у Європейській комісії, Танел Танг, керівник координаційної групи з реформ та політики Європейської комісії та Еймонн Прендергаст, політичний радник Представництва ЄС в Україні.

З боку обласної ради разом з головою участь у зустрічі взяли депутат Закарпатської обласної ради Йосип Борто, представник МЗС України в місті Ужгороді Іван Лукачук, начальник управління міжнародних та регіональних зв’язків Василь Маковський та заступник директора ЄОТС ТИСА Юдіта Євчак.

Голова облради подякував єврокомісару за допомогу, яку Євросоюз надає Україні з перших днів війни. І ця допомога є надзвичайно цінною і ефективною. ЄС є надійним тилом для нас у цій війні і ми впевнені, що з вашою допомогою ми переможемо. Наша найзахідніша область, що межує з чотирма країнами ЄС, має давні європейські традиції. Ми перші в Україні ще у 2015 році створили разом з сусідньою областю Угорщини платформу для співпраці з ЄС у вигляді Європейського об’єднання територіального співробітництва «ТИСА». Крім того, маємо десятки угод із регіонами Чеської Республіки, Словаччини, Австрії, Румунії та багатьох інших країн-членів Євросоюзу. Ці зв’язки дозволили нам з початку війни отримати сотні тон гуманітарної допомоги від наших іноземних партнерів.

У свою чергу пан Олівер Варгеї зізнався, що знає про Закарпаття, як про важливий мирний регіон, який робить чимало для підтримки внутрішньо переміщених осіб і має величезний потенціал для розвитку. Про це не всім відомо у ЄС, але я хочу щоб про цей факт був широко відомим. Ваша область має бути двигуном відновлення всієї країни та її руху до спільноти ЄС. І, впевнений, нас чекає ще не один спільний проект, спрямований на розвиток Закарпаття й України в цілому. Для цього ми будуємо і продовжуватимемо будувати шляхи співпраці.

Одна з причин, чому я тут — це поліетнічність вашої області. Адже серед ключових політичних умов вступу України до ЄС є повага до представників інших європейських країн. Я побачив, що Закарпаття може бути зразком для мирного співіснування представників десятків різноманітних етнічних груп. Я представник однієї з них — угорець. І Угорщина у моєму серці. Тому готовий при першій нагоді і при потребі прийти вам на допомогу.

Насамкінець Володимир Чубірко та Йосип Борто запевнили пана Єврокомісара у прагненні і готовності українців до вступу у ЄС і попросили зробити все від нього залежне для реалізації цього процесу.

«Ми зробимо все, аби ті речі, які нас досі роз’єднували з ЄС або його окремими країнами, стали об’єднавчим фактором», — пообіцяв високому гостю голова облради.

Пресслужба Закарпатської обласної ради

Приєднуйтеся до телеграм каналу «Новини Закарпаття»

Відправ другу:
Залишіть коментар