Ріст цін на Закарпатті: що кажуть мешканці області (ВІДЕО)

Ціни на стратегічні товари та комунальні послуги в Україні зросли порівняно з минулим роком –дані оприлюднив Держстат. Найбільше ріст торкнувся утримання та ремонту житла – на 25,5%. Зокрема каналізація подорожчала на майже 15%, водопостачання і прибирання сміття на 12%. А загалом здорожчання комуналки склало 5,5%.Ріст цін спостерігається і на інші товари та послуги. Здорожчання соціально значущих товарів відчули на власних гаманцях закарпатці та гості краю.

Хоча регіон і вважається одним із відносно стабільних, люди бідкаються, як жити, коли усе так дорого! На ціни в Закарпатті впливають валютні коливання, зміни в структурі логістики, попит та пропозиція. – пояснює очільник департаменту економіки. Іван Завидняк каже, станом на 16 листопада 2022 року споживчий ринок області насичений та відносно стабільний. В умовах воєнного стану відповідно до завдань уряду в регіоні моніторять ціни на соціально значущі товари.

Ціни на харчі у жовтні проти вересня поточного року підвищилися на 3,2 % . Для порівняння, жовтень до грудня підвищення склало 32,8%. Найбільше зростання цін спостерігалося на яйця – на майже 60%.

Ціни на паливо останні кілька місяців залишаються практично без змін. Стосовно комуналки, то тут інформує про ситуацію у краї очільник управління житлово-комунального господарства . Василь Романець зазначив, що тарифи не коригувалися з 2019 року. Тому стрімкий ріст вдарив по кишенях пересічних краян.

Для порівняння, згідно з даними Держстату загалом по Україні, найбільше ріст торкнувся утримання та ремонту житла – на 25,5%. Зокрема каналізація подорожчала на майже 15%, водопостачання і прибирання сміття на 12%. А загалом здорожчання комуналки склало 5,5%.

Ріст цін спостерігається і на інші товари та послуги. Та найбільше транспорт – на 40,7%; харчі- 35,7%;алкоголь та тютюн– на 21,6%; ресторани та готелі – 20,2%; охорона здоров’я – 18,8%; зв’язок – 11,8%; освіта – 10%.одяг та взуття – 0,8%. А прогнозів щодо подальшого зростання цін та тарифів наразі не дав жодний фахівець. Адже все залежить перш за все від безпекової ситуації в країні.

Подробиці в сюжеті М-Студіо:

Приєднуйтеся до телеграм каналу «Новини Закарпаття»

Відправ другу:
Залишіть коментар