Як насправді вимикають електрику закарпатцям і що не так з електромережею

Ставлення закарпатців до відключень електроенергії дивує. Коли путінські ракети прилітають в житлові будинки – усіх це бісить та обурює, але ніхто не сумнівається, що винні росіяни.

А коли ці ж ракети прилітають на підстанції, і в оселях українців пропадає світло – винуватять у цьому здебільшого «Закарпаттяобленерго».

Звичайно, з психологічної точки зору це зрозуміло – так легше сприймати дійсність.

Легше вірити в те, що в чомусь, що псує тобі життя, винен той, хто поруч, а не той, хто далеко і недосяжний. А це – лише тимчасовий психологічний захист, не конструктивний у подальшій перспективі.

Тож розберімося, хто винен у тому, що відбувається.

Що треба знати про електромережу

Аби зрозуміти, як влаштована електромережа, треба знати таке.

1. Щоб отримати електроенергію вдома, слід створити замкнуте електричне коло. Це означає, що в такому колі мають бути джерело електроенергії, провідники, які її передають, і корисне навантаження: прилади, що вмикаються в розетку.

2. Поки електроенергія доходить до ввімкненого приладу, певна кількість тепла виділиться через провідники, які підводять електроенергію до будинку. Спеціалісти називають це технологічними втратами. Зимку вони вищі.

3. В Україні переважно використовується мережа змінного струму. Тобто такий струм не має плюса і мінуса, як у батарейці. Плюс і мінус у ньому чергуються з частотою 50 разів на секунду (50 Гц).

Електричне коло складається з двох провідників: фазного, на якому відбувається чергування зарядів, і нульового, який замикає коло і на якому заряду немає, бо на підстанції він приєднаний до землі.

В українських реаліях, для ліній змінного струму, найбільші об’єми електроенергії передаються лініями 750 кВ і 330 кВ. У той час як у розетці – 220 В, тобто у понад тисячу разів менше.

4. Перевагою мережі змінного струму є те, що завдяки трансформаторам легко змінювати співвідношення струму і напруги в потрібний бік.

Генеруючі компанії намагаються виробляти напругу максимально можливого значення, а з боку споживача, навпаки, іде низка понижуючих трансформаторів: від 750 кВ і 330 кВ спершу до 110 кВ, а потім – до 35 кВ і 10 кВ, або відразу зі 110 кВ до 10 кВ.

Мережа 10 кВ в Україні є основною мережею, якою живляться споживачі. Після неї йдуть лише невеликі трансформаторні пункти, які понижують напругу до 0,4 кВ.

Це вже те, що споживають громадяни, ті самі 220 В, тільки в трифазному вимірі. Саме ці лінії, напругою 10 кВ, переважно відключають, коли в тому виникає потреба.

5. За фізичними законами: чим більше навантаження в мережі змінного струму, тим більше падає його напруга і частота.

Щоб побутові прилади витримували і не ламалися, необхідно підтримувати сталість напруги, тобто баланс генеруючих і споживчих потужностей.

Скільки виробляємо – стільки й маємо споживати. І навпаки: скільки споживаємо – стільки й маємо виробити.

Цей баланс між виробленням електроенергії і її споживанням зазвичай підтримується введенням додаткових генеруючих потужностей або відключенням зайвих, щоб не було перенапруги. Коли це неможливо – відключенням чи підключенням споживачів.

Зараз маємо мережу, яка має запас генеруючих потужностей і яка достатньо добре могла б працювати навіть після тимчасової втрати Запорізької АЕС. Просто тому, що разом з нею тимчасово втратилася і значна кількість споживачів.

Ця мережа добре закільцьована для мирних часів, але, як виявилося, недостатньо добре – для воєнного часу. Особливо коли росіяни добре знають, куди бити.

А б’ють вони по генеруючих та регулюючих потужностях, виводячи з ладу високовольтні мережі та підстанції, по ТЕС або по їхніх електричних підстанціях. Через це ми втратили можливість ефективно регулювати потужності в мережі.

Якщо раніше диспетчер, щоб відновити баланс генеруючих і споживчих потужностей давав команду ТЕС або ГАЕС наростити чи скоротити виробництво електроенергії, то тепер він може це робити лише відключенням чи підключенням споживачів. Звідси – непрогнозовані вимкнення та ввімкнення електроенергії.

Скажімо, диспетчер “Укренерго” доводить диспетчеру обленерго інформацію про те, що той може додатково включити в роботу 100 МВт потужності. Той вмикає лінію в роботу, але замість споживчої потужності 100 МВт отримує 150 МВт!

Наприклад, тому, що там усі щось повмикали, бо довго не було світла, або тому, що в нього на лінії включився в роботу якийсь великий споживач електроенергії, наприклад, завод.

Що тоді робить диспетчер? Шукає іншого споживача, який споживає 50 МВт потужності, і вимикає його, щоб в результаті мати 100 МВт потужності. Як це відбувається?

Рядовий споживач, можливо, думає, що сидять міський голова, голова цивільно-військової адміністрації або інший чиновник з картою в руках і ділять, кого відключати, а кого – ні. Або що підприємець приніс хабаря в обленерго, тому його не відключають. Ні!

Для Закарпаття «Укренерго» надає в 4 рази менший ліміт ніж потребує область на свою кількість споживачів. Наша обленерго не є генеруючою компанією, а є тільки розподільником наданого ліміту між усіма чергами.

Саме тому в усіх ситуація однакова. Дали в Києві для області більший ліміт – сидимо з світлом більше, менший – маємо відклоючення по 12-16 годин на добу.

Відправ другу:
Залишіть коментар


Додано 27 коментарі (-ів)
  1. Пояснення, звичайно, гарні, але поясніть, чому є “елітні” будинки та райони, в яких світло не вимикають, а в інших 16 годин з 24 світла немає???

  2. окей, згоден, не є генеруючою, згоден, а як що до ГЕС? вони ж в нас є, да і електростанцій з сонячними батареями як мінімум з 10к навкруги ужгорода

  3. От для чого ця пиздьож? Не тримайте людей за лохів, бо далеко йти не треба, щоб бачити те свавілля, що влаштовує закарпаттяобленерго. Мій офіс і будинок знаходяться на одній вулиці і в одній черзі. Раніше вимикали за графіком і там, і там, але вже кілька днів в офісі є світло поза графіком, а вдома немає. Справедливо? Яи це теж ракета кацапська продиктувала кому дати світла досхочу, а кому нічого?
    І ви ще називаєте себе журналістами? Скільки у вас стаття коштує?

  4. По 16 годин нема світла, у Львові у вихідні в сумі вимикають на 4 години, а в будні дні на 8. Закарпаття 16 годин і ви ще пельки відкриваєте

  5. Дивує??? А Закарпаттяобленерго не дивує, що в сусідніх з нами областях світло дають у двічі більше? Їх не дивує, чому до так званої критичної інфраструктури підключені цілі вулиці, райони і навіть населені пункти? Їх не дивує чому такі потужні і енергозатратні заводи як Флекс, Джейбил, Ядзакі, Фішер, Точприлад, Берегкабель (це як приклад, їх в рази більше) не відключають взагалі? Вони діють по принципу “війна все спише”, але ні, такого не буде, це я їм обіцяю…

  6. Не треба вже пояснювати, треба щось робити…. І так всім понятно все. А чому такі ліміти маленьки? Просіть більше, робіть щось, свою роботу….. а так скільки лишилося, стільки дали , все. Проблема не в темноті .У нас нема опалення централізаваного, а вже морози на носу. Нас не добила рус ня, та добє обленерго. Від нас чекають оплату податків, бо у нас не було воєнних дій, а робити не дають, за 8 годин робочого часу світло є 2 години!!!!!

  7. Чому ж тоді Закарпаттяобленерго не оприлюднює надані нам ліміти? Це б зняло зайві підозри і питання. Але ж ні. Значить, не все так просто

  8. ПРАТ “Закарпаттяобленерго”. В першу чергу є комерційною компанією і як підмітили є розподільчою компанією. Якщо компані ДТЕК не може забезпечити потрібну кількість електроенергії то як заявляють наші та Європейські чиновники: Україна є частиною єдиної енергетичної системи Європи. Отже ПРАТ “Закарпаттяобленерго” може імпортувати електроенергію з сусідніх країн (цеж не Вінницька чи Черкаська обл.). А дивлячись на те що в Україні найдорожча електроенергія то навіть ціни підіймати не доведеться. Але в цій схемі мабуть є ще якийсь олігарх якому не вигідно це все і простіше знущатись з людей ніж вирішити цю проблему. Всі ми памятаємо скандали з енергоатомом двох-трьох річної давності коли на заміну дешевої елетроенергії автомних електростанцій додали дорогу електроенегрію від ТЕС які належать ДТЕК. Отже робимо висновки. Нас (і мабуть не тільки нас) на йо….. і дуже сильно. поки люди як стадо будуть мовчати і підкорюватись свавіллю чиновників то будемо мати те саме. “Народ має ту владу на яку заслуговує”

  9. Останні дні будинки навпроти, які, як і нас, вимикали за графіком, зараз світять 24 години поспіль, коли в нас немає світла по 17 годин. Це як взагалі розуміти?

  10. Чому саме в Закарпатті виключають електроенергію на 16 годин на добу? По всій Україні виключають максимум на 8 годин на добу. Це повне свавілля!

  11. Претензії споживачів в тому, що при тих же обмежених лімітах в Києві та інших містах, вимкнення світла на такий тривалий час не є нормою( при ГПВ). Коли у інших споживачів графіки переважно 4/2, то закарпатці мають 5/2 і то!!!!! вмикають не по графіку із запізненнями, іноді суттєвими. А як вимикати – то навіть і раніше.
    Дуже хотілося б, щоб час без світла і зі світлом був збалансований.

  12. Придумали график, а придерживаться его не придумали. Включают на полчаса позже, выключают когда попало. Пишут, что собираются отключать очередь через пять минут после того, как отключили.
    Друзья в Киеве последний месяц практически без отключений живут (простые работяги, а не депутаты или чиновники).
    Львов со светом 4 по 4 живёт.
    А Закарпатье что же? Страдайте, потому что на вас плевать? Что я по вашему, должен успеть сделать за 2 часа света в день? Помыть, постирать, приготовить еду, поработать, нагреть квартиру хоть до 16°? У меня за эти два часа даже аккумулятор к роутеру нет успевает зарядиться, конечно не получается экономить электроэнергию. Да и два часа здесь условные – как правило меньше, потому что “нужно время, чтобы включить” и все остальное. А время чтобы выключить не нужно?
    Графики на предстоящий день тоже круто видеть иногда за полчаса до полуночи, иногда после. Как мне завтра планировать? Да никак. Зато как там красиво всё, в этих графиках – вот вам ночью 3 часа света, делайте что хотите, все равно ночью никто не проверит. А спать когда? Встаю, чтобы по графику хоть одежду постирать – а они не включают.
    Так что вы со своей статьей, где вас “поражает отношение закарпатцев”, можете оставить ее себе, а не дурить людей, которые живут здесь и видят весь беспредел. Отнестись с пониманием? А к нам когда с пониманием?

  13. Можливо в мене занадто багато “зрадофільства”, але дійсно, коли маєш 2 години в обід (навіть не зранку!) , та 2 ввечері, а навколо працює будівництво, 24/7 горить Грінленд на Бамі, деякі дома та етажки (особливо в районі білого дому та поліції) – теж цілодобово підключені. Як ваші аргументи стосуються наведених мною прикладів? Просто морально вбиваєте своїх же людей, які і волонтерити мають, і біженців приймати і економіку піднімати. Ага, за 4 години на добу.

  14. Мені просто цікаво, якщо спитати пана Білака у нього дома яка черга, чи буде знати ? Чи скаже що він весь час працює? Ну нехай робить, йому світло не виключають…. А нам прийдеться щось придумати…. Публикувати графіки що діють на Закарпатті , писати про це всюди, і не змиритися з тим , що маємо зараз. При тому що розумиємо складність ситуації.

  15. Йобана вода і нічого більше. Автор статті – ти довбойоб, видали нахєр цей висер, та йди поїж гівна зі сраки того, хто тобі замовив це лайно

  16. закарпатці теж люди
    чого в усіх інших областях ситуація із світлом адекватна, а з нами поводяться як з тваринами у зоопарку, яким потрібно лише 4 години світла на добу щоб кормушки попрацювали

  17. Закарпатців дивує не те , що вимикається електроенергія, а як саме вона вимикається . В одній черзі певні вулиці не вимикають взагалі, а інші 17 годин без світла. Ви це будь ласка поясніть. Бо коли приїздила перевірка, чогось всі вимикалися одинаково!!!

  18. Не обманюйте людей.
    В жодній області України нема таких графіків, в жодній!!! Вас обирали Люди, ви маєте дбати про населення своєї області. Дбати, а не робити те, що ви робите!!! Люди будуть терпіти, бо треба терпіти, бо війна, бо ми все розуміємо, але наші чоловіки , брати , батьки зараз
    там на передовій, поки ви в тилу хочете заморозити їхніх дітей. Але вони всі повернуться, і винесуть вас вперед ногами, це запам’ятайте , бо це буде так, якщо до тих пір не зорганізуються їхні жінки, щоб зробити це раніше.

  19. Ви чого тут зраду розвели? Ви часом не москалi, га? Свiтло – то пережитки москалiв, воно нам не здалося. Ми потомки Бандери, i наше дiло скакати! Тож давайте скакати, так i теплiше буде. Героям слава!

  20. краще б цю статтю не публікували, тільки гірше зробили. будь ласка видаліть її і сам пост в телеграмі, а журналіста і редактора “на мило”, нічого по суті для людей, зате тексту настрочили….

  21. Закарпатье и СПРАВЕДЛИВОСТЬ это несовместимые вещи. Даже намека. У местных ублюдков это чувство атрофировано. Этого понятие здесь просто отсутствует как таковое.