70% аварійних викликів — через зношені внутрішньобудинкові газові мережі, — АТ «Закарпатгаз»

Зображеня ілюстративне

Майже 6 тисяч разів викликали закарпатці аварійно-диспетчерську службу 104 АТ «Закарпатгаз» з початку року через витоки газу.

У більшості випадків причиною є несправне газове обладнання та зношені газові мережі. За словами газовиків, 70% випадків можна було б попередити і не допустити, якби було вчасно проведено технічного обслуговування.

Хто та як має обслуговувати газові мережі?

Для того, щоб відповісти на це питання, треба уточнити: які саме мережі? Якщо ми говоримо про вуличні мережі до крану на газопроводі-вводі, тоді наше підприємство — АТ «Закарпатгаз». Якщо йдеться про внутрішні мережі та газове обладнання безпосередньо у квартирах й приватних будинках, тоді — їх власники. До речі, незалежно від форми власності: чи-то ОСББ, чи-то ЖРЕРи, чи-то будинкові комітети тощо.

Послуга з технічного обслуговування надається згідно з договором, який діє впродовж року, та включає: контроль технічного стану обладнання, перевірку системи газопостачання на можливі витоки газу, змащування, регулювання та інші дії для правильної роботи внутрішніх газових мереж та приладів.

Де про це можна прочитати детальніше?

– у Кодексі газорозподільних систем (абзац 1 пункту 3 глави 5 розділу III);

– у Правилах безпеки систем газопостачання (пункти 3.2 та 3.3 розділу III).

До послуги технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж входить:

– контроль за технічним станом;

– перевірка приміщення на загазованість;

– обстеження (за допомогою приладів) газової мережі на можливі витоки газу від вводу до будинку (квартири) до газового приладу;

– огляд наявності та перевірку герметичності футлярів у місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку;

– очищення, змащення, регулювання та інші операції з утримання працездатності і справності системи газопостачання;

– перевірку працездатності і змащування запірних пристроїв, встановлених на газопроводах,

– усунення виявлених витоків;

– перевірка тяги димовентиляційних каналів.

Що кажуть фахівці?

«Такого огляду систем раз на рік цілком достатньо для того, аби споживач був впевнений у своїй безпеці. АТ «Закарпатгаз» виконує весь спектр послуг обслуговування газових мереж та приладів будь-якого рівня складності, має кваліфікованих спеціалістів та високотехнологічне сучасне обладнання», — зазначив начальник відділу технічного обслуговування АТ «Закарпатгаз» Віктор Русин.

Як підписати договір на ТО?

Є декілька пакетних пропозицій на вибір залежно від встановленого у споживача газового обладнання. Менеджери 104.ua Клієнтських просторів детально розкажуть про кожну послугу, підберуть найкращу пропозицію та допоможуть укласти договір. Також у робочі години можна подзвонити за номером 067-240-19-25.

Про це інформує пресслужба АТ «Закарпатгаз»

Відправ другу:
Залишіть коментар