Чи законно вручати повістки у спортзалах: коментар юриста

В Ужгороді 5 грудня у декількох тренажерних залах представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки роздали військові повістки чоловікам. Про це розповідає Суспільне.

Про це, та чи мають право вручати повістки працівники ТЦК у громадських місцях та чи можуть встановлювати особу у випадку, якщо нема поліцейських говорили в ефірі “Суспільне. Спротив” з юристом, молодшим лейтенантом запасу Володимиром Романчуком.

Чи можуть працівники територіальних центрів комплектування роздавати повістки у спортзалах, ресторанах, інших громадських закладах?

Варто відзначити, що існує нормативний акт, а саме порядок №1487, який регулює перевірку стану обліку військовозобов’язаних та певних підприємств, компаній, а також державних органів. Згідно з цим документом, працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, уповноважені на проведення подібних перевірок, мають право перевіряти стан ведення військовооблікової документації на підприємствах та стан обліку військовозобов’язаних чоловіків. Згідно з чинним законодавством, їм не заборонено видавати направлення на проходження військово-лікарської комісії або на оновлення та актуалізацію даних військовозобов’язаних чоловіків у ТЦК та соціальної підтримки. З відео, яке було доступне в мережі, видно, що працівники ТЦК діють коректно: перевіряють документи, видають виклики до ТЦК та повісток, дотримуючись чинного законодавства.

Фактично працівники територіального центру комплектування можуть встановити особу, дізнатися, чи стоїть людина на обліку та у випадку, якщо вона не зареєстрована, направити відповідну повістку до територіального центру комплектування.

Так, безумовно, проте важливо підкреслити, що працівники ТЦК в таких випадках не можуть видавати повістку, наприклад, на відправлення до підрозділу частини, оскільки перед цим має видаватися поїздка на актуалізацію військово-облікових даних призовників. Іншими словами, вам видають направлення у військкомат, ви йдете туди, переглядаєте вашу справу, перевіряють, чи є у вас відстрочка, чи ви заброньовані, можливо, виключені з військового обліку. Можливо, у вас є особливі підстави, наприклад, ви доглядаєте за інвалідом або у вас є троє дітей. Тільки після цього приймається рішення щодо вашої подальшої долі, яке може включати призов до Збройних сил, мобілізацію або ваш відхід додому.

Тобто, не слід сприймати це як рейд для залучення майбутніх військовослужбовців. Слід розглядати це як перевірку документів з акцентом на актуалізацію інформації про військово зобов’язаних.

Є також інформація, що з 1 грудня і до завершення в Україні воєнного стану на Закарпатті перевірятимуть документи. Відповідне рішення прийняли напередодні на раді оборони області. Чи має тут стосунок ця інформація і також, це рішення ради оборони області.

Перевірка документів – це спеціальна процедура, якою далеко не кожен військовослужбовець може займатися. Цю функцію можуть виконувати Національна поліція, Національна гвардія, державна прикордонна служба та, у визначених випадках, деякі представники Збройних сил за умови, що такі повноваження визначені наказами коменданта. Важливо відзначити, що перевірка документів не може здійснюватися довільно, це може відбуватися на блокпостах, в зонах, де діє спецпорядок, або в публічних ситуаціях, таких як переслідування злочинця чи наявність виключених з цивільного обігу предметів, таких як зброя. Важливо врахувати, що ця процедура загалом доступна, і вона не порушує норм чинного законодавства. Перевірка документів не суперечить конституції або законам, як це можуть вважати деякі наші співгромадяни.

Точаться дискусії у соцмережах під самими опублікованими відео щодо того, чи можуть встановлювати особу працівники ТЦК у випадку, якщо немає поруч поліцейських, якщо йдеться про видачу повісток саме у спортзалах.

Важливо відзначити, що для того, щоб повістка була юридично значущою та мала певні наслідки, вона повинна містити актуалізовану інформацію про військовозобов’язаного, зокрема його місце реєстрації, а також прізвище, ім’я та по батькові. Очевидно, що для встановлення цих даних потрібно провести перевірку документів. Перевірка документів є законною, якщо працівники територіального центру комплектування здійснюють її разом з поліцейськими або за умови, що у них є наказ коменданта, де зазначено, що конкретно цей працівник, який звертається до вас, уповноважений перевіряти ваші документи. У такому випадку це жодним чином не порушує закону.

 Приєднуйтеся до телеграм каналу «Новини Закарпаття»

Відправ другу:
Залишіть коментар


Додано один коментар.
  1. Перевіряти документи мають право уповноважені представники Нацполіції, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та ЗСУ, які визначені у наказі коменданта.