Михайло Рівіс: у зверненні немає прохання автономії, там є прохання прискорити процес децентралізації (ВІДЕО)

Михайло Рівіс прокоментував резонансне звернення обласних депутатів до перших осіб краю.

Питання про автономію – це провокація конкурентів або прихильників «ДНР» та «ЛНР». Каже Закарпаття – це частина України, а у зверненні йдеться про економічну самоврядність, яку передбачає процес децентралізації.

Там немає прохання автономії, там є прохання прискорити процес децентралізації. Те, що декларував Петро Олексійович, коли йшов на президента, те, що підтримував Гройсман, коли йшов на спікера парламента.

Це передбачено стратегією розвитку 2020. А бачачи, що процес децентралізації пішов у зворотньому напрямку ми дали, як індикатор, уряду і президенту, що їхні задекларовані цілі не виконуються. Прийнявши стратегічні цілі, вони доручаються на місцях виконувати іншим людям. Тому ми звертаємо увагу вищих посадових осіб держави, що підтриманий ними процес децентралізації пішов у іншому напрямку.

Це стосується земельних відносин, управління надрами, адміністрування великих платників податків. Ми неодноразово зверталися до вищих посадових осіб держави, щоб включили Закарпатську область в експеримент про використання коштів з перевиконання надходжень з митниці. Аби використовувати ці кошти на дороги в Закарпатській області. Тому це не співпадає з тим, про що говорить президент України.

Наші депутати просто не хочуть аби Закарпаття стало великим селом. Я думаю, що це спекуляція. На Закарпатті немає настроїв від’єднуватися від України. Якщо звинувачувати закарпатців і депутатів, у сепаратизмі, за те, що вони просять децентралізацію, я не розумію. Як можна тоді говорити про стратегію розвитку.

Думаю тут почали грати на тому, що ми згадали історичний момент, що перші про децентралізацію перші почали згадувати із Закарпаття, коли попросили, щоби мали більш широкі повноваження, які на момент 1991 року мали загальні області України в процесі референдума 1991 року. Але вони просили це в складі України, а не від’єднувалися. Тому тут є перекручування історичних фактів і нагнітання політичної обстановки.

Відправ другу:
Залишіть коментар