Представників ЗМІ Закарпаття “прослуховують”?

З особистих джерел інформації редакції сайту стало відомо, що телефони наших працівників протиправно ставилися на «прослуховування», тобто телефонні розмови представників ЗМІ контролювались та відбувалось незаконне збирання інформації щодо журналістів.

Тссс….

Слід зазначити, що у мобільних операторів номера телефонів наших працівників зареєстровані та рахується за ними в системі самообслуговування, і будь-яке «випадкове» зняття інформації за цими номерами телефонів та IMEI – виключається.

Так, в ході розслідування та отримання конфеденційної інформації професійного характеру, журналістам вдалося встановити, що держслужбовці одного з відомств знімали інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж, а саме – картки оператора стільникового зв’язку.

Очільник одного з держорганів, родом з Чернівців, отримував повну роздруківку по вхідним та вихідним дзвінкам журналістів, а за отриманими номерами телефонів встановлював осіб, які спілкувалися з представником ЗМІ, чим втручався, також, в приватне життя абонентів, які вели розмову з об’єктом незаконного відслідковування.

Такі дії є є порушенням вимог ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує право на повагу до приватного та особистого сімейного життя, також тут має місце і порушення ст. 31 Конституції України, яка гарантує право громадянину таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, та порушення ст. 32 Конституції України, яка гарантує не втручання в особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Якщо предметно щодо українського законодавства, то такі дії кваліфікуються порушеннями визначеними статтею 359 ККУ – “незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації”.

Суспільна небезпечність розглядуваного злочину полягає в тому, що він порушує встановлений порядок використання спеціальних технічних за­собів негласного одержання інформації, принижує авторитет органів дер­жавної влади, та посягає на конституційні права та свободи громадян.

Додамо, що так як ці дії, за попередньою змовою, були вчинені групою службових осіб з використанням службового становища, то їх слід кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених, зазначеною вище, ст. 359 ККУ і відповідно статтями:
163 – Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку;
171 – Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів;
364 – зловживання владою або службовим становищем;
365 – перевищення влади або службових повноважень;
423 – зловживання військової службової особи владою або службовим становищем;
або 424 – Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень.

В ході здіснення перевірки вказаної вище інформації, є сенс здіснити ревізію технічних засобів негласного отримання інформації, позаяк є вірогідність, що дана техніка немає присвоєних належних чином інвентаризаційних номерів, що підлягає перевірці на незаконний обіг такої техніки в Україні.

Ці та інші матеріали будуть долучені до цивільної судової справи до представника ЗМІ, якщо така відбудеться – пише джерело.

Відправ другу:
Залишіть коментар